Regelmatig een nieuw recept

8 mei 2020

In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! De maanden waarin we ons voorbereiden op de zomer. In maart en april wennen we langzaam aan wat mooier weer. In mei en juni kunnen we heerlijk buiten eten in de zon en genieten van het eerste zomerfruit. Dat vraagt om een licht verteerbaar gerecht voor op een zomerse dag. Deze week een recept voor Marokkaanse couscous met geroosterde groenten. Het gerecht oogt heel vrolijk door de gekleurde groenten. Het is een simpel gerecht en het kan zowel (lauw-)warm als koud worden gegeten.

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 g volkoren couscous
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 rode paprika’s
  • 240 g kikkererwten (1 groot blik)
  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 100 g gepelde amandelen
  • 1 theelepel kurkuma

   

  • 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel citroengras
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ bosje verse munt
  • ½ bosje verse koriander
  • olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Mocht je geen korianderliefhebber zijn, dan kun je de munt en koriander ook vervangen door een bosje verse peterselie!

BEREIDING

  • Rooster de amandelen in een koekenpan op laag vuur en laat afkoelen op een koud bord
  • Snijd de aubergine, courgette, rode uien en paprika’s in blokjes van circa 1 cm
  • Verhit wat olijfolie in een (grote) koekenpan en bak de groenten circa 5-10 minuten op laag vuur (of 15 minuten roosteren in een oven op 200 graden)
  • Pers twee teentjes knoflook bij de groenten en roer goed door
  • Bereid de couscous volgens de verpakking (Circa 3 minuten in heet water weken)
  • Meng de couscous en de groenten en voeg de kurkuma, komijn, kaneel en citroengras toe
  • Hak de verse kruiden fijn en meng samen met het citroensap door het gerecht
  • Serveer in een mooie schaal en garneer met de (fijn gehakte) geroosterde amandelen

1 mei 2020

Deze week is het wat minder mooi weer. We brengen hierdoor wat meer tijd binnenshuis door. Tijd voor een lekkere uitgebreide maaltijd zonder pakjes en zakjes. Schrik niet van de ingrediëntenlijst, die is lang.

ingrediënten

Voor de nasi:

  • 250gr zilvervliesrijst*
  • (olijf) olie
  • 1 teen fijngesneden knoflook
  • 1 gesneden rode ui
  • 1 fijngesneden rode peper (afhankelijk van hoe pittig je houdt, kun je de zaadlijsten wel of niet verwijderen)
  • 2 eetlepels nasikruiden (recept zie onder)
  • 1 kleine prei, in halve ringen
  • 1 kleine winterpeen, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 gesneden paksoi
  • 200 gram taugé
  • 1 bosuitje, in ringetjes

Voor de omelet:

  • 6 eieren
  • Handje peterselie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Peper

     

Voor de pindasaus:

  • 8 el pindakaas (100% pinda’s)
  • 1-2 tl sambal oelek
  • Snufje gember
  • 1 eetlepel ketjap (optioneel)
  • Flinke scheut water

Voor de nasikruiden:

  • 1 eetlepel djinten (komijnpoeder)
  • 2 theelepels kerrie
  • 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 theelepel djahe (gemberpoeder)
  • 1 theelepel koenjit (kurkuma)

BEREIDING

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Verhit olie in een pan en voeg de knoflook, ui, peper en nasikruiden toe. Bak deze kort aan en voeg vervolgens de paprika, winterpeen en prei toe. Voeg daarna beetje bij beetje de taugé en paksoi toe, tot het langzaam slinkt. Klop ondertussen 6 eieren los met een handje peterselie, komijn en peper en bak hier, in wat olie, 4 dunne omeletjes van. Doe voor de pindasaus de pindakaas, sambal, gember en water in een pannetje en laat dit warm worden. Proef even, en voeg eventueel wat ketjap toe voor extra smaak. Voeg de rijst bij de groenten en bak alles nog even aan. Serveer de omelet in een kom, schep hier de nasi op en serveer met de pindasaus en bosui.

*Kook de zilvervliesrijst bij voorkeur een dag van tevoren of in de ochtend. Koude rijst bakt beter!

 

24 april 2020

Jullie kennen het vast allemaal, dat moment dat je op de bank zit en gewoon zo’n zin hebt in iets lekkers… Soms is het makkelijker om de verleiding te weerstaan en op andere momenten lijkt het alsof al die lekkere dingen in de (koel)kast je aantrekken als een magneet. Onderstaande borrelhapjes helpen je bij om gezonder te snacken.

Groente tapas met dip

Vul een aantal (tapas) schaaltjes met verschillende groente zoals cocktail tomaatjes, worteltjes, radijsjes, plakjes komkommer. Maak in een wat groter schaaltje een dip van yoghurt met bijvoorbeeld gemalen komijn. De dip kun je qua smaak elke keer anders doen, met verse kruiden, knoflook of Italiaanse kruiden. Zet het dipschaaltje in het midden van bijvoorbeeld een houten broodplank en zet de schaaltjes met groente erom heen & dippen maar.

Zelf popcorn maken

Je zou denken dat dit een klusje is maar niets is minder waar. Deze zelfgemaakte popcorn heb je in no time op je tafel staan. Het enige wat je nodig hebt is pofmaïs (zak met maïskorrels), een scheutje olie en eventueel kruiden. Doe een scheutje olie in de pan en zet dit op laag vuur, wacht tot de olie heet genoeg is en doe ongeveer 50 gram mais in de pan. Schud de pan even heen en weer zodat de olie verdeeld wordt over alle maïskorrels. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur de maïskorrels poffen (laag vuur is belangrijk, anders brandt de maïs gemakkelijk aan). Haal de pan van het vuur als je klaar bent met poffen & klaar is je popcorn! Voor een hartige variant kun je iets chili(vlokken), rozemarijn of peper toevoegen 

Komkommer toastjes met hummus

Voor dit borrelhapje snijd je een komkommer (eerst even wassen) in dikke plakken. Leg de plakken op een leuke serveerschaal en doe op elke komkommerplak een schepje hummus en garneer met bijvoorbeeld verse kruiden of sesamzaadjes. Geniet van deze komkommertoastjes!

Gekruide pizzapunten van ei

Heb je zin in een (lauw)warm borrelhapje, dan zijn deze pizzapunten van ei een goed idee. Klop een ei los met een flinke scheut melk en (verse) kruiden naar keuze (geen zout). Doe een klein scheutje olie in een koekenpan en giet het eimengsel erin. Laat het ei langzaam op laag vuur met een deksel op de koekenpan stollen. Serveer deze dikke pizzapunten op een bord.

Tip: als je deze snack voor meerdere personen maakt kun je meerdere eieren gebruiken (reken 1 ei per persoon)

Geroosterde kikkererwten

Dit borrelhapje is gemakkelijk te maken, maar heeft wel een langere bereidingstijd omdat de oven nodig is voor het roosteren. Je kunt kiezen voor 1 soort peulvrucht om te roosteren, maar je kunt ook een mix maken van bijvoorbeeld kikkererwten en sojabonen. Ook erg lekker is een combinatie van kikkererwten en pompoenpitten. Laat een blik kikkererwten goed uitlekken en dep deze droog. Meng in een kom de kikkererwten met 2 eetlepels pompoenpitten en een scheutje olie. Houd je van hartig, maak dan een hartige variant waarbij je bijvoorbeeld kerrie, paprikapoeder en peper toevoegt aan het mengsel. Doe het mengsel op een bakplaat met bakpapier (goed uitspreiden) en laat dit voor ongeveer 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven (ongeveer 170 graden) roosteren. Voor de zoete variant kun je i.p.v. de hartige kruiden 2 theelepels kaneel toevoegen en na ongeveer 30 minuten roosteren 2 eetlepels honing mengen met de kikkererwten(mix) en dit nog ongeveer 10 minuten in de oven laten karamelliseren. Wel even iets laten afkoelen voordat je begint met snoepen!

Meloen en feta prikkers

Dit borrelhapje is een echte zomerfavoriet, er zijn dan volop meloenen te koop en het smaakt heerlijk op een warme avond in de tuin. Gebruik een stuk watermeloen (1/4 of 1/8 deel van de meloen, afhankelijk van de grootte) en snijdt in kleine stukjes. Snijd van een plak feta een paar dikke repen af en snijd deze in stukjes. Prik op een satéstokje om en om een stuk watermeloen en feta tot het stokje vol is. Afhankelijk van het aantal personen waarvoor je het borrelhapje maakt maak je nog meerdere prikkers (reken 2-3 prikkers per persoon). Leuk om op een grote schaal te serveren of te prikken in een stuk meloen wat je over hebt gehouden.

Kerstomaatjes gevuld met Hϋttenkäse

Deze gevulde kerstomaatjes zijn makkelijk te maken en geven een frisse smaak door de hϋttenkäse. Snijd het kapje van enkele kerstomaatjes en hol het tomaatje uit met een theelepel. Breng de hϋttenkäse op smaak met fijn gesneden bieslook (andere kruiden kunnen ook, varieer vooral!) en wat peper. Vul de kerstomaatjes met de op smaak gemaakte hϋttenkäse en zet voor de garnering het kapje weer op de tomaat.

Courgette rolletjes gevuld met tonijn

Deze courgette rolletje zijn niet alleen erg smakelijk maar het ziet er ook heel leuk uit als je het serveert. Laat een blikje MSC tonijn op water goed uitlekken en doe dit in een schaaltje. Voeg hierbij een scheut yoghurt toe en breng op smaak met bijvoorbeeld een fijn gesneden uitje, paprikapoeder, peper en kerrie. Snijd een courgette in de lengte doormidden zodat je 2 lange stukken krijgt. Snijd met een kaasschaaf van 1 part courgette lange plakken. Leg 1 plak op een snijplank en doe een klein schepje van de tonijnsalade aan het begin op de courgetteplak (laat een klein stukje courgette plak leeg aan het begin i.v.m. het rollen). Rol dan langzaam de courgetteplak op door het lege stukje over de tonijn te klappen en zet als je klaar bent met rollen het geheel vast met een prikker (het klinkt ingewikkeld maar valt reuze mee). Ga zo door tot je genoeg rolletjes hebt! De overige courgette kun je de volgende dag gemakkelijk verwerken in je lunch of avondeten, hetzelfde geldt voor de tonijnsalade.

Olijvenmix

Dit borrelhapje heb je in no time op tafel, het enige wat je nodig hebt is een potje olijven op water. Mocht je een mix willen maken dan kun je kiezen voor groene en zwarte olijven. Serveer in een schaaltje met prikkers.

Garnalen uit de wok met knoflook

Gebruik grote garnalen voor dit borrelhapje (uit de vriezer, even laten ontdooien). Doe een klein scheutje olie in de wok en bak hierin de garnalen samen met een uitgeperst teentje knoflook. Serveer in een schaaltje er garneer met een takje peterselie, enjoy!

 

15 april 2020

Deze week maken we penne met groente, paddenstoelen en noten. Een heerlijk vegetarisch gerecht met pasta, groente, noten en paddenstoelen. Om eindeloos mee te variëren! 

Ingrediënten

  • 150 gram volkoren penne of andere volkoren pasta
  • 50 gram walnoten
  • 400 gram roerbakgroente

of 

  • 1 aubergine, 1 courgette en 1 rode paprika
  • 1 bosuitje
  • 100 gram champignons

     

  • 100 gram shiitake
  • 1 eetlepel olie
  • ½ blik tomatenblokjes zonder zout
  • Provençaalse kruiden

BEREIDEN 

  1. Kook de pasta in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan licht.
  3. Maak eventueel de groente schoon.
  4. Snijd de aubergine in blokjes, de courgette in plakken en de paprika in reepjes.
  5. Snijd het bosuitje in smalle ringen.
  6. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken.
  7. Verwarm de olie en roerbak hierin de groente enkele minuten.
  8. Bak de paddenstoelen kort mee.
  9. Voeg de tomatenblokjes met wat Provençaalse kruiden en peper toe. Laat de saus enkele minuten pruttelen.
  10. Roer er de ringetjes bosui door.
  11. Verdeel de groentesaus over de pasta en strooi de noten erover.

3 april 2020 

Deze week sluiten we de week af met nóg een gezond recept. Dit keer geen ontbijt, maar een lekkere avondmaaltijd: Tartaar met ui en een stampot van rode bietjes! 

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen (met schil) (voor mannen neem 50 gram extra aardappelen)
  • 1 geraspte appel
  • 300 gram koolrabi
  • 400 gram gekookte rode bietjes in blokjes
  • 2 uien
  • 4 tartaartjes (70 gram per stuk)
  • 3 eetlepels halfvolle melk
  • 1 theelepel kaneel
  • zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie

BEREIDEN (30 MINUTEN) 

  1. Schil de aardappelen en de koolrabi, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in ca. 25 minuten gaar.
  2. Pel de uien, snijd ze in ringen en bak die in een pan met 1 eetlepel olie tot ze een glazig uiterlijk hebben.
  3. Schep de uien uit de pan en bak hierin de tartaartjes, bestrooid met peper en zout, in 1 eetlepel olie aan beide zijden bruin.
  4. Snijd de bietjes in stukjes.
  5. Stamp de aardappelen met koolrabi fijn en schep er de appel, melk en kaneel doorheen.
  6. Schep de bietjes door de puree en laat alles goed doorwarmen.
  7. Serveer de stamppot met de tartaar en gebakken ui. (voor mannen 1 opscheplepel aardappelen meer, dit is 55 kcal extra)  


Bevat per portie 

374 Kcal

2 april 2020

Deze keer ontbijten we met een makkelijk te maken groentespread. Heerlijk vers! 

INGREDIËNTEN

  • 1 rode paprika
  • ½ stengel bleekselderij
  • 1 bosuitje
  • 1 zoetzure augurk

   

  • 50 gram hüttenkäse
  • peper of paprikapoeder
  • 2 volkoren boterhammen

BEREIDEN

  1. Maak de groente schoon. Hak de groente en de augurk in de keukenmachine klein.
  2. Meng de hüttenkäse met de groente.
  3. Maak de spread op smaak met wat peper of paprikapoeder.
  4. Rooster het brood en snijd het in repen of driehoekjes. Geef ze bij de spread.

1 april 2020

Een gezond ontbijt is fijn, je hebt direct een portie goede stoffen binnen. Als gezond ontbijt wisselen we regelmatig af met een groene smoothie, havermoutpap, een gebakken eitje of gewoon yoghurt of magere kwark met noten, pitten, zaden en rozijnen en soms wat fruit. Maar een bepaalde combinatie voor een gezond ontbijt is ook een échte aanrader! Het is dit gezonde ontbijt met walnoten, banaan en cacao.

​Ingrediënten

  • 450 gr kwark
  • 40 gr Havervlokken
  • 2 el Cacaopoeder
  • 50 gr Walnoten

     

  • 30 gr Rozijnen
  • 10 gr Pompoenpitten
  • 1 Banaan

BEREIDEN

  1. Verdeel de kwark over twee schaaltjes
  2. Pel de banaan en snijd hem in plakjes
  3. Schep de cacaopoeder door de havervlokken
  4. Doe alle ingrediënten bij de kwark

31 maart 2020

Of je nou ’s ochtends direct uit je bed springt of net wat meer tijd nodig hebt: met een goed ontbijt begint de dag voor iedereen goed. Zo kun je bijvoorbeeld lekker ontbijten met gezonde wentelteefjes met appeltaart vibes... Wat wil een mens nog meer?

Ingredienten 

  • 1 middelgroot ei
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 150 ml halfvolle melk 

   

  • 4 sneetjes volkoren vloerbrood 
  • 2 el arachideolie 
  • 1 elstar appel 

BEREIDEN 

  1. Klop het ei, de helft van de kaneel en de melk los in een diep bord. Wentel de sneetjes brood hier 1 voor 1 door.
  2. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak 2 sneetjes brood op middelhoog vuur in 3 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan. Herhaal met de rest van het brood.
  3. Halveer ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van een 0,5 tot 1 cm. Bak in dezelfde koekenpan de appel met de rest van de kaneel 3 min. op middelhoog vuur. Serveer de wentelteefjes met de appel.

30 maart 2020

Of je nou ’s ochtends direct uit je bed springt of net wat meer tijd nodig hebt: met een goed ontbijt begint de dag voor iedereen goed. Zo kun je bijvoorbeeld lekker ontbijten met kokos: deze pancakes maken we met kokosmeel, kokoswater en kokosbloesemsuiker. Iets dat we niet regelmatig gebruiken, maar toch is het een echte aanrader. Hiermee begin je je dag pas echt lekker!

Ingrediënten

  • Ingrediënten
  • 70 g kokosmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 4 middelgrote eieren
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 ml kraanwater

   

  • 2 el kokosolie
  • 85 g aardbeien
  • 85 g bramen
  • 85 g blauwe bessen
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 el Puur Natuur kokosrasp

BEREIDEN 

  1. Meng in een kom het kokosmeel, de bakpoeder, kokosbloesemsuiker en een snufje zout.
  2. Klop de eieren los en voeg de kokosmelk en het water toe. Voeg het ei-melkmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer door.
  3. Verhit ¼ deel van de kokosolie in een koekenpan en voeg 3-4 keer een flinke eetlepel beslag toe voor 3-4 pannenkoekjes van ca. Ø 10 cm. Bak de pannenkoekjes 5 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege. Neem uit de pan, leg op een warm bord en houd warm onder aluminiumfolie. Bak zo met de rest van de olie de rest van de pannenkoekjes.
  4. Serveer met het verse fruit, de ahornsiroop en het kokosrasp.