In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! De maanden waarin we ons voorbereiden op de zomer. In maart en april wennen we langzaam aan wat mooier weer. In mei en juni kunnen we heerlijk buiten eten in de zon en genieten van het eerste zomerfruit. Dat vraagt om een licht verteerbaar gerecht voor op een zomerse dag. Deze week een recept voor Marokkaanse couscous met geroosterde groenten. Het gerecht oogt heel vrolijk door de gekleurde groenten. Het is een simpel gerecht en het kan zowel (lauw-)warm als koud worden gegeten.
Mocht je geen korianderliefhebber zijn, dan kun je de munt en koriander ook vervangen door een bosje verse peterselie!
Deze week is het wat minder mooi weer. We brengen hierdoor wat meer tijd binnenshuis door. Tijd voor een lekkere uitgebreide maaltijd zonder pakjes en zakjes. Schrik niet van de ingrediëntenlijst, die is lang.
Voor de nasi:
Voor de omelet:
Voor de pindasaus:
Voor de nasikruiden:
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Verhit olie in een pan en voeg de knoflook, ui, peper en nasikruiden toe. Bak deze kort aan en voeg vervolgens de paprika, winterpeen en prei toe. Voeg daarna beetje bij beetje de taugé en paksoi toe, tot het langzaam slinkt. Klop ondertussen 6 eieren los met een handje peterselie, komijn en peper en bak hier, in wat olie, 4 dunne omeletjes van. Doe voor de pindasaus de pindakaas, sambal, gember en water in een pannetje en laat dit warm worden. Proef even, en voeg eventueel wat ketjap toe voor extra smaak. Voeg de rijst bij de groenten en bak alles nog even aan. Serveer de omelet in een kom, schep hier de nasi op en serveer met de pindasaus en bosui.
*Kook de zilvervliesrijst bij voorkeur een dag van tevoren of in de ochtend. Koude rijst bakt beter!
Jullie kennen het vast allemaal, dat moment dat je op de bank zit en gewoon zo’n zin hebt in iets lekkers… Soms is het makkelijker om de verleiding te weerstaan en op andere momenten lijkt het alsof al die lekkere dingen in de (koel)kast je aantrekken als een magneet. Onderstaande borrelhapjes helpen je bij om gezonder te snacken.
Vul een aantal (tapas) schaaltjes met verschillende groente zoals cocktail tomaatjes, worteltjes, radijsjes, plakjes komkommer. Maak in een wat groter schaaltje een dip van yoghurt met bijvoorbeeld gemalen komijn. De dip kun je qua smaak elke keer anders doen, met verse kruiden, knoflook of Italiaanse kruiden. Zet het dipschaaltje in het midden van bijvoorbeeld een houten broodplank en zet de schaaltjes met groente erom heen & dippen maar.
Je zou denken dat dit een klusje is maar niets is minder waar. Deze zelfgemaakte popcorn heb je in no time op je tafel staan. Het enige wat je nodig hebt is pofmaïs (zak met maïskorrels), een scheutje olie en eventueel kruiden. Doe een scheutje olie in de pan en zet dit op laag vuur, wacht tot de olie heet genoeg is en doe ongeveer 50 gram mais in de pan. Schud de pan even heen en weer zodat de olie verdeeld wordt over alle maïskorrels. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur de maïskorrels poffen (laag vuur is belangrijk, anders brandt de maïs gemakkelijk aan). Haal de pan van het vuur als je klaar bent met poffen & klaar is je popcorn! Voor een hartige variant kun je iets chili(vlokken), rozemarijn of peper toevoegen
Voor dit borrelhapje snijd je een komkommer (eerst even wassen) in dikke plakken. Leg de plakken op een leuke serveerschaal en doe op elke komkommerplak een schepje hummus en garneer met bijvoorbeeld verse kruiden of sesamzaadjes. Geniet van deze komkommertoastjes!
Heb je zin in een (lauw)warm borrelhapje, dan zijn deze pizzapunten van ei een goed idee. Klop een ei los met een flinke scheut melk en (verse) kruiden naar keuze (geen zout). Doe een klein scheutje olie in een koekenpan en giet het eimengsel erin. Laat het ei langzaam op laag vuur met een deksel op de koekenpan stollen. Serveer deze dikke pizzapunten op een bord.
Tip: als je deze snack voor meerdere personen maakt kun je meerdere eieren gebruiken (reken 1 ei per persoon)
Dit borrelhapje is gemakkelijk te maken, maar heeft wel een langere bereidingstijd omdat de oven nodig is voor het roosteren. Je kunt kiezen voor 1 soort peulvrucht om te roosteren, maar je kunt ook een mix maken van bijvoorbeeld kikkererwten en sojabonen. Ook erg lekker is een combinatie van kikkererwten en pompoenpitten. Laat een blik kikkererwten goed uitlekken en dep deze droog. Meng in een kom de kikkererwten met 2 eetlepels pompoenpitten en een scheutje olie. Houd je van hartig, maak dan een hartige variant waarbij je bijvoorbeeld kerrie, paprikapoeder en peper toevoegt aan het mengsel. Doe het mengsel op een bakplaat met bakpapier (goed uitspreiden) en laat dit voor ongeveer 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven (ongeveer 170 graden) roosteren. Voor de zoete variant kun je i.p.v. de hartige kruiden 2 theelepels kaneel toevoegen en na ongeveer 30 minuten roosteren 2 eetlepels honing mengen met de kikkererwten(mix) en dit nog ongeveer 10 minuten in de oven laten karamelliseren. Wel even iets laten afkoelen voordat je begint met snoepen!
Dit borrelhapje is een echte zomerfavoriet, er zijn dan volop meloenen te koop en het smaakt heerlijk op een warme avond in de tuin. Gebruik een stuk watermeloen (1/4 of 1/8 deel van de meloen, afhankelijk van de grootte) en snijdt in kleine stukjes. Snijd van een plak feta een paar dikke repen af en snijd deze in stukjes. Prik op een satéstokje om en om een stuk watermeloen en feta tot het stokje vol is. Afhankelijk van het aantal personen waarvoor je het borrelhapje maakt maak je nog meerdere prikkers (reken 2-3 prikkers per persoon). Leuk om op een grote schaal te serveren of te prikken in een stuk meloen wat je over hebt gehouden.
Deze gevulde kerstomaatjes zijn makkelijk te maken en geven een frisse smaak door de hϋttenkäse. Snijd het kapje van enkele kerstomaatjes en hol het tomaatje uit met een theelepel. Breng de hϋttenkäse op smaak met fijn gesneden bieslook (andere kruiden kunnen ook, varieer vooral!) en wat peper. Vul de kerstomaatjes met de op smaak gemaakte hϋttenkäse en zet voor de garnering het kapje weer op de tomaat.
Deze courgette rolletje zijn niet alleen erg smakelijk maar het ziet er ook heel leuk uit als je het serveert. Laat een blikje MSC tonijn op water goed uitlekken en doe dit in een schaaltje. Voeg hierbij een scheut yoghurt toe en breng op smaak met bijvoorbeeld een fijn gesneden uitje, paprikapoeder, peper en kerrie. Snijd een courgette in de lengte doormidden zodat je 2 lange stukken krijgt. Snijd met een kaasschaaf van 1 part courgette lange plakken. Leg 1 plak op een snijplank en doe een klein schepje van de tonijnsalade aan het begin op de courgetteplak (laat een klein stukje courgette plak leeg aan het begin i.v.m. het rollen). Rol dan langzaam de courgetteplak op door het lege stukje over de tonijn te klappen en zet als je klaar bent met rollen het geheel vast met een prikker (het klinkt ingewikkeld maar valt reuze mee). Ga zo door tot je genoeg rolletjes hebt! De overige courgette kun je de volgende dag gemakkelijk verwerken in je lunch of avondeten, hetzelfde geldt voor de tonijnsalade.
Dit borrelhapje heb je in no time op tafel, het enige wat je nodig hebt is een potje olijven op water. Mocht je een mix willen maken dan kun je kiezen voor groene en zwarte olijven. Serveer in een schaaltje met prikkers.
Gebruik grote garnalen voor dit borrelhapje (uit de vriezer, even laten ontdooien). Doe een klein scheutje olie in de wok en bak hierin de garnalen samen met een uitgeperst teentje knoflook. Serveer in een schaaltje er garneer met een takje peterselie, enjoy!
Deze week maken we penne met groente, paddenstoelen en noten. Een heerlijk vegetarisch gerecht met pasta, groente, noten en paddenstoelen. Om eindeloos mee te variëren!
of
Deze week sluiten we de week af met nóg een gezond recept. Dit keer geen ontbijt, maar een lekkere avondmaaltijd: Tartaar met ui en een stampot van rode bietjes!
374 Kcal
Deze keer ontbijten we met een makkelijk te maken groentespread. Heerlijk vers!
Een gezond ontbijt is fijn, je hebt direct een portie goede stoffen binnen. Als gezond ontbijt wisselen we regelmatig af met een groene smoothie, havermoutpap, een gebakken eitje of gewoon yoghurt of magere kwark met noten, pitten, zaden en rozijnen en soms wat fruit. Maar een bepaalde combinatie voor een gezond ontbijt is ook een échte aanrader! Het is dit gezonde ontbijt met walnoten, banaan en cacao.
Of je nou ’s ochtends direct uit je bed springt of net wat meer tijd nodig hebt: met een goed ontbijt begint de dag voor iedereen goed. Zo kun je bijvoorbeeld lekker ontbijten met gezonde wentelteefjes met appeltaart vibes... Wat wil een mens nog meer?
Of je nou ’s ochtends direct uit je bed springt of net wat meer tijd nodig hebt: met een goed ontbijt begint de dag voor iedereen goed. Zo kun je bijvoorbeeld lekker ontbijten met kokos: deze pancakes maken we met kokosmeel, kokoswater en kokosbloesemsuiker. Iets dat we niet regelmatig gebruiken, maar toch is het een echte aanrader. Hiermee begin je je dag pas echt lekker!