Waterstof buurtcentrale én ModuFy winnen TBI Innovatieprijs 2019

De TBI innovatieprijs 2019 is dit jaar door twee technische concepten gewonnen. Dit jaar stond de prijs in het teken van klimaatverandering. Uit maar liefst dertig hoogwaardige inzendingen koos de jury ‘De waterstof buurtcentrale’ én ‘ModuFy’ als uiteindelijke winnaars. Het was geen gemakkelijk besluit voor de jury, daarom was er naast het benoemen van de winnaars ook ruimte voor een speciale vermelding voor de zogenaamde ‘Kraamkamer’ als sociale innovatie.

Ter aanmoediging en op basis van de winst, ontvangen het team van ‘De waterstof buurtcentrale’ en het team van ‘ModuFy’ een 5-daagse klimaatexpeditie in de Zwiterse Alpen. Tijdens deze expeditie gaan de teams middels een trein- en wandelreis naar een off-the-grid plek in de bergen, naast een overweldigende gletsjer. Daar leren zij alles over leiderschapsontwikkeling, de energietransitie, teamwork én innovatie.  

Zeven finalisten, twee winnaars

Uit dertig hoogwaardige inzendingen werden, tijdens de voorrondes van de innovatieprijs in oktober, maar liefst zeven inzendingen gekozen. De vakkundige jury koos naast de eerder genoemde teams ook voor:

  • e-CO2tainer – een mobiele energiecontainer (Mobilis)
  • Space isolatie – superkrachtige, circulaire spouwmuurisolatie! (ERA Contour)
  • Intelligente Energie Regisseur – energiemanagementsysteem voor woningen (Soltegro)
  • Circulair woonconcept – remontabel houtbouw woning (TBI WOONlab)
  • Kraamkamer voor sociale innovatie – nieuwe manieren van (samen)werken (Croonwolter&Dros – 1HR)

Circulaire plafond installaties

Met ModuFy werken de medewerkers van Croonwolter&dros aan een circulair en remontabel plafond installatie. “Slimme modulaire systemen gaan helpen om gebouwen de aankomende jaren continue te blijven verduurzamen. ModuFy is hierin één van onze nieuwste concepten.” aldus Edwin Roijers, Tender/ontwerpmanager bij Croonwolter&dros. “Het winnen van deze prijs geeft ons team vleugels en we staan te popelen om er mooie projecten mee te maken.” Croonwolter&dros werkt de aankomende jaren aan het uitbouwen van Module Bouw; de engineering- en productiefaciliteit waar ModuFy één van de producten is.

Warmte en elektriciteit voor klimaat neutrale woonwijken

“Bij Eekels zijn we overtuigd dat waterstof een rol gaat spelen in de energietransitie” aldus Oscar Grooten, Business developer hydrogen. “Het is mooi om deze erkenning te ontvangen maar nog blijer ben ik met de nieuwe ontwikkelingen in de markt. Wij gaan ons uiterste best doen om op waterstof gebaseerde energie(opslag)systemen te integreren in onze leefomgeving.”

v.l.n.r. Oscar Grooten (De waterstof buurtcentrale), Kasia Uchman en Edwin Roijers (ModuFy)

Een speciale vermelding

Tijdens de finale was er ook nog ruimte voor een speciale vermelding. Op initiatief van de HR-afdeling Croonwolter&dros wordt er geëxperimenteerd met de zogenaamde ‘Kraamkamer’. Hierin bekijken zij manieren om in uitvoeringsprojecten meer ruimte te bieden aan medewerkers. Ruimte om besluiten zelfstandiger te kunnen maken en ruimte om meer eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Zes jaar TBI Innovatieprijs

Dit jaar vond alweer de zesde editie van de TBI Innovatieprijs plaats. “We hebben innovatie wederom een integraal onderdeel gemaakt van onze bedrijfscultuur. Daarom ben ik ook overtuigd dat deze winnaars, finalisten en deelnemers van de Innovatieprijs echt het ‘topje van de ijsberg’ zijn.” aldus Douwe van den Wall Bake, Innovatiemanager TBI Holdings. “Deze beweging is moeilijk meer te stoppen.”

Bart van Breukelen, Voorzitter van de Raad van Bestuur voegt daaraan toe: “De TBI Innovatieprijs is een belangrijke springplank voor ambitieuze en gedreven medewerkers. We hebben voor de editie van 2019 bewust gekozen voor klimaatverandering als centraal thema. Het is fantastisch om te zien hoe hier vanuit totaal verschillende invalshoeken aan gewerkt is.”

Stuur artikel door