TBI wint aanmoedigingsprijs meest duurzame bouwbedrijf
Yes! 26 november wonnen we de aanmoedigingsprijs voor meest duurzame bouwbedrijf. Naar aanleiding van het winnen van deze prijs interviewde Cobouw onze lid van de raad van bestuur, Bianca Seekles, en innovatiemanager Douwe van den Wall Bake:
Natuurlijk moet je doelen stellen om je bedrijf te verduurzamen, maar het belangrijkste zit toch in de mens, stelt Bianca Seekles, lid van de raad van bestuur. “Daarom hebben wij vooral gewerkt aan cultuurverandering binnen onze organisatie, zodat mensen gaan voelen: hier moet en kan ik ook echt iets aan doen.”
Dat doe je vooral door er heel concreet mee aan de slag te gaan en het thema niet te zwaar te maken, zegt Seekles. “Beleid alleen beklijft niet altijd bij mensen.” Daarom begon TBI een paar jaar geleden met de TBI Klimaattrein, waarmee het vaart wil maken om de doelen van Klimaatakkoord van Parijs van 2050 te bereiken.
Douwe van den Wall Bake, Bianca Seekles en Toon Lemmens nemen de aanmoedigingsprijs in ontvangst
De TBI Klimaattrein – met de focus op CO₂-reductie – om innovaties op het gebied van duurzaamheid verder te brengen, is uitgegroeid tot een soort ecosysteem van pioniers binnen maar ook buiten TBI om elkaar te inspireren. Slimme ideeën om de klimaatverandering halt toe te roepen, kunnen zich zoals een olievlek verspreiden. De TBI Klimaattrein beschikt bovendien over een fonds waarmee initiatieven en pilots financieel vooruitgeholpen worden.
‘Het is echt menens’
De Klimaattrein komt mede voort uit de Innovatieprijs die TBI al sinds 2013 organiseert en die zich steeds meer ging richten op duurzaamheid. “Het zijn niet alleen ideeën en concepten, maar ook pilots. Juist dankzij de herhaalfactor krijg je impact. Zo hebben we de prijs steeds meer uitgebouwd”, zegt innovatiemanager Douwe van den Wall Bake.
Cultuurverandering gaat niet van de een op de andere dag, maar kost jaren, zeggen Seekles en Van den Wall Bake. Dat dat in de ene onderneming sneller gaat op het gebied van duurzaamheid dan het andere binnen het decentraal georganiseerde TBI is niet erg, vindt Seekles. “Ondernemingen zoeken elkaar op. Dat heeft echt met die cultuurverandering te maken, ze zien dat ze die complexe opgave niet alleen kunnen doen.” TBI ondersteunt die kruisbestuiving met werk- en stuurgroepen en tal van bijeenkomsten en evenementen. “Vanuit TBI Holdings willen we zo laten zien dat het echt menens is. Mensen ervan doordringen dat de natuur wel zonder ons kan maar wij niet zonder de natuur kunnen. Om dat te ervaren gingen onze directieleden afgelopen tijd op ‘klimaatexpeditie'.
Mede daardoor had de TBI Klimaattrein vanaf het begin een vliegende start. Van den Wall Bake: “De TBI Klimaattrein is bedoeld als een positieve en stimulerende beweging” Initiatieven die anders misschien buiten de boot zouden vallen omdat ze te risicovol of te duur zijn, krijgen nu wel een kans. Nadrukkelijk geldt dat ook voor plannen van andere partners uit de keten, zoals toeleveranciers, klanten, maar ook startups. “Het is gewoon mooi om dit te kunnen gebruiken als aanjager om tot oplossingen te komen”, vindt Seekles. “We kunnen er wel over praten en rapporteren, maar we moeten het gewoon doen.”
Zoektocht
In de aanloop naar de verplichte rapportage vanuit de Europese richtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) over haar duurzaamheidsdoelen en -ambities publiceert TBI hier al jaren over.
Voor TBI als niet-beursgenoteerd bedrijf geldt die verplichting vanaf boekjaar 2025. In 2012 was er al een eerste duurzaamheidsverslag. Toen Van den Wall Bake een jaar later in dienst kwam is dat in de jaren daarna stap voor stap uitgebouwd. Daarmee was het concern zeker niet de eerste, zegt hij. “Maar we hebben sindsdien wel grote stappen gezet.”
Een aanmoedigingsprijs, voor ons allemaal. Ook voor jou.
Stap in de treinHet is volgens Seekles best een zoektocht geweest om alle informatie op een meetbare manier te verzamelen. Dat kost veel energie, maar is ook leuk omdat het je dwingt op een andere manier te kijken waardoor je ook weer tot nieuwe innovatieve inzichten komt, vindt ze. “Bijvoorbeeld door beton langer te laten uitharden zodat je minder cement hoeft te gebruiken of door een andere sterkte beton te gebruiken om CO₂ te besparen.”
En uiteindelijk zal de CSRD-rapportage net zo gewoon worden als de financiële verslaglegging. “Nu is dat nog nieuw, maar het is gewoon een vorm van rapporteren zoals we al jaren doen, alleen wordt het wat uitgebreider en zal het een eerlijker en beter beeld geven van onze maatschappelijke waarde
Als Seekles wat verder in de toekomst kijkt, dan is het doel allereerst om “Parijs te halen”. Of het wellicht anders moet en kan binnen de bouwsector om dat doel te bereiken, is iets waar TBI voortdurend bij stilstaat. “We proberen goede dingen te doen en stappen te zetten binnen de mogelijkheden die we nu kennen, maar om Parijs te halen zijn radicalere stappen nodig. We kijken hoe we daar als TBI, samen met onze partners, een rol in kunnen spelen de komende jaren.”