Duurzaam hout
TBI streeft naar 100% duurzaam hout
Ons doel is een duurzaam gebouwde omgeving en een volledig circulaire bedrijfsvoering. Materialen worden zo veel mogelijk duurzaam ingekocht en hergebruikt. Het inkopen van duurzaam, FSC- en/of PEFC-gecertificeerd hout hoort hierbij.
Het afgelopen jaar hebben de TBI-ondernemingen in totaal 9.253 m3 hout toegepast in hun projecten. Zeker 94% van het toegepaste hout werd duurzaam geproduceerd. TBI streeft er naar om 100% duurzaam hout in te kopen. Om deze strategische doelstelling extra kracht bij te zetten heeft TBI in haar algemene inkoopvoorwaarden vastgelegd dat zij uitsluitend duurzaam hout inkoopt en toepast op haar projecten. Ook als hier niet expliciet om gevraagd wordt door de opdrachtgever.
CO2-reductie
Volgens de richtlijnen van FSC-Nederland, waar TBI partner van is, wordt er in één kubieke meter duurzaam hout circa 0,9 ton CO2 opgeslagen. Dit betekent dat TBI met de toepassing van 9.253 m3 duurzaam gecertificeerd hout voor 8.377,7 ton CO2 opslag heeft gerealiseerd. Hiermee leveren wij een bijdrage aan het terugdringen van de effecten van klimaatverandering.
Twee mooie voorbeelden van projecten waarin veel duurzaam hout wordt toegepast zijn het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en HAUT, beide projecten van TBI-onderneming J.P. van Eesteren.
Triodos Bank
Hout heeft een belangrijke rol gespeeld in de bouw van het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management in Driebergen. Waar vaak, vanwege de intrinsieke stevigheid, voor beton wordt gekozen, is hier gekozen voor een volledig houten kern voor de drie torens die samen het gebouw vormen.
Voor de realisatie van de houten kern is er gekozen voor vurenhout met een PEFC-keurmerk. Uit de planken worden eventuele slechte stukken gezaagd, die hierna weer met vingerlassen aan elkaar worden gezet en worden verlijmd. Waar nodig worden deze weer verzaagd in de juiste afmetingen, waardoor er nagenoeg geen hout verloren gaat. Naast het toepassen van nieuw, duurzaam hout worden er ook tweedehands balken toegepast in dit project. Dit zijn balken die al eerder een functie in een ander gebouw hebben gehad. Met al deze toepassingen wordt er naar een BREEAM Outstanding-certificaat gestreefd.
HAUT
HAUT is een baanbrekend project, dat met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie en energie-opwekkende gevels laat zien dat bouwen met hout de toekomst heeft. Het wordt het hoogste hybride houten gebouw van Nederland en een van de hoogste ter wereld. De woontoren heeft 21 verdiepingen en wordt 73 meter hoog. Er wordt 3.000 m3 duurzaam gecertificeerd vurenhout gebruikt. Dit betekent met dit enkele gebouw alleen al een CO2-opslag van circa 1,9 miljoen kg CO2. Deze hoeveelheid compenseert de CO2 -uitstoot van 15,7 gereden kilometer door een middenklassenauto of het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 2.075 huishoudens! Dat wil zeggen dat de 52 woningen van HAUT elk ca. 40 jaar aan elektriciteit compenseren.