Toonaangevende samenwerking

TBI-ondernemingen gaan Tweede Kamer renoveren

Vandaag hebben het Rijksvastgoedbedrijf en drie TBI-ondernemingen een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de renovatie van de Tweede Kamer. “Bijzonder eervol dat wij deze renovatie op ons mogen nemen”. Vanaf de zomer van 2021 wordt de uitvoering van de opdracht gezamenlijk aangevangen.

De renovatie van de Tweede Kamergebouwen binnen het Binnenhofcomplex wordt gerealiseerd door een combinatie van TBI-ondernemingen. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros realiseert de installaties en aannemingsbedrijf Nico de Bont neemt de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor zijn rekening.

Eerder betrokken

Vanaf september dit jaar, voordat de uitvoering van de renovatie echt begint, worden de bedrijven al betrokken als adviseur voor het definitief ontwerp en bij de diverse onderzoeken in de gebouwen. De onderzoeken beginnen zodra de gebouwen leeg zijn. 

Van links naar rechts: Roel Maas, directeur bij Nico de Bont; Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros; Marc Unger, projectdirecteur Renovatie Binnenhof; Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. - Beeld: Bas Kijzers

Kennis en expertise

“Met de combinatie van TBI-ondernemingen halen we de nodige kennis en expertise binnen, die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is. Ik ben er trots op dat dit goed gelukt is. En ik heb veel vertrouwen in het realisatieteam”, aldus Marc Unger, projectdirecteur renovatie Binnenhof.

Terug na dertig jaar

“Bijzonder eervol dat wij de renovatie van de Tweede Kamer op ons mogen nemen”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. “De rijke geschiedenis en de gevarieerde architectuur spreken enorm tot de verbeelding.” Boudewijn de Bont, directeur van Nico de Bont voegt toe: “Een groot deel van het gebouwencomplex bestaat bovendien uit rijksmonumenten. Restauratie daarvan is een kolfje naar de hand van onze vakmensen.” En Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros zegt: “Wat het voor ons extra bijzonder maakt, is dat we na bijna dertig jaar terugkeren. In 1992 realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros namelijk de nieuwbouw van het onderkomen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Nu vormen we gedrieën een sterke combinatie, waarmee we het hart van de democratie klaarmaken voor de toekomst.”

''Met de combinatie van TBI-ondernemingen halen we de nodige kennis en expertise binnen''
Marc Unger, projectdirecteur renovatie Binnenhof

Volledig digitaal

De ondertekening betekende eigenlijk de eerste ‘live’ bijeenkomst van opdrachtgever en opdrachtnemers. Vanwege de COVID19-maatregelen zijn alle voorbereidingen en afstemming  volledig digitaal en via videoconferencing afgehandeld. Met succes.

Deze opdracht betreft het grootste deel van de renovatie van het Binnenhofcomplex. In een eerder stadium is al bekend gemaakt welke partijen de Eerste Kamer, Raad van State en het gebouwdeel Algemene Zaken gaan restaureren.

Over het Binnenhofcomplex en de renovatie ervan

Op het Binnenhof in Den Haag zetelen de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het Binnenhofcomplex, een acht-eeuwen oud monument dat continu ‘in bedrijf’ is. Na een periode van intensief gebruik kampt het Binnenhof met veel technische en bouwkundige gebreken. Grootschalige renovatie is noodzakelijk voor meer veiligheid en betere (werk)omstandigheden voor gebruikers en bezoekers. En om het cultureel erfgoed voor de lange termijn te behouden.

Andere twee delen

Eerder werden de aannemers voor de renovatie van de andere twee delen van het Binnenhofcomplex al bekend gemaakt. Heijmans gaat de Eerste Kamer en Raad van State renoveren, in samenwerking met BURGY Bouwbedrijf uit Leiden. De aannemer voor het gebouwdeel van het ministerie van Algemene Zaken en de realisatie van de centrale energievoorziening is Combinatie De Kroon. Dit is een samenwerking van de VolkerWessels-bedrijven IBB Kondor en HOMIJ Technische Installaties met Koninklijke Woudenberg Ameide; onderdeel van de Janssen de Jong Groep

Stuur artikel door