TBI bouwt met YES!Delft aan ondernemerschap

Met drie innovatie teams was TBI hoofdleverancier van het Corporate Validation Lab bij YES!Delft (1e editie). Het Corporate Validation Lab startte eind september en werd op 6 december 2017 afgesloten. Een kort verslag en terugblik op een geslaagde 1e editie waarin naast TBI ook teams vanuit KPN, Engie en RoyalHaskoningDHV mee deden.

Succesvol innoveren vraagt om daadkracht en slim ondernemerschap. "We zijn geprikkeld door het aanstekelijke en slimme ondernemerschap dat YES!Delft inbracht."Douwe van den Wall Bake, innovatie manager TBI.

Pressure Cooker
Op initiatief van TBI werd door innovatie partner YES!Delft een speciaal programma ontwikkeld. Resultaat was een marktgerichte pressure cooker met als doel innovaties in de markt te valideren. Uitgangspunt was dat de teams dit deden als ware een startup, een echt eigen bedrijf. De nadruk lag dus vooral op het verkennen en valideren van de markten en het vinden van een launching customer.

Omdat alle deelnemers ook een vaste baan hebben, was er om de week een één of twee daagse module bij YES!Delft. In de tussenliggende perioden konden de teams werken aan hun innovatie, learning by doing dus. Op deze manier kon het werken aan een startup gecombineerd worden met reguliere werkzaamheden.

De teams werden beschouwd als startups en gaan met die instelling nu ook verder bij hun werkgever. Een van de deelnemers is oud-trainee Ewout Smits, werkzaam als innovator bij WTH. "Dit was een toffe en leerzame ervaring. We hebben geleerd hoe belangrijk en makkelijk het is om snel beter inzicht te krijgen in de problemen en behoeften van klanten."

De 'startups'
Vanuit TBI werd gewerkt aan drie innovaties

  • nul-op-de-meter renoveren (SMART Pack);
  • een intelligent platform voor slim onderhoud van vloerverwarming (WTH Connect);
  • prefab installatie modules (Unit(i)).

 

"Deelname heeft mij doen inzien hoe belangrijk de capaciteit van een team is. Innoveren doe je er niet zomaar even bij. Een echt team is cruciaal"
Martijn de Roos (projectleider bij Croonwolter&dros, New Main).

Door de andere bedrijven werd gewerkt aan een tijdelijke circulaire en duurzame parkeeroplossing, interessant voor binnenstedelijke bouwprojecten (door RoyalHaskoningDHV). Schone walstroom voor scheepvaart door energie containers op LNG (door Engie) en een oplossing om spullen terug te kunnen vinden met behulp van loT toepassing (door KPN).

Hoe verder?
In 2018 gaat YES!Delft het Corporate Innovation Lab  nog drie keer organiseren. De eerste start in maart 2018. Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan aan bij Douwe van den Wall Bake (d.vandenwallbake@tbi.nl / 06-55885337). Meer achtergrondinformatie over het Validation Lab vind je op de website van YES!Delft.

Stuur artikel door