Synchroon en gemeente Amsterdam tekenen overeenkomst eerste XS Deluxe appartementen in de Houthaven

TBI-onderneming Synchroon en gemeente Amsterdam tekenen de grondovereenkomst voor de eerste XS Deluxe appartementen in de Houthaven in Amsterdam.

Een XS Deluxe appartement is een compact appartement, prettig om in te wonen door het flexibele interieur en het slimme ruimtegebruik. Een innovatieve stedelijke woonvorm die aansluit op de woonwens van de nieuwe stedeling. Deze doelgroep verkiest centraal wonen boven een grondgebonden woning, vindt gebruik belangrijker dan bezit en ziet de stad als zijn woonkamer.

De diversiteit in appartementen en collectieve functies in het gebouw bieden ruimte aan verschillende levensstijlen. Het gebouw bevat 235 appartementen, deze variƫren in type en hebben een oppervlakte van ca. 45 m2. Elk appartement is voorzien van een compact XL-meubel waarin keuken, badkamer, opslag en een bedstede zijn opgenomen, waardoor de rest van de ruimte open en flexibel blijft en veel gebruiksmogelijkheden biedt.

Het bevorderen van biodiversiteit in de stad is belangrijk. Daarom wordt het dek van de parkeervoorziening als groene tuin ingericht en fungeert deze als de gedeelde buitenruimte voor de appartementen. Samen met het groen ingerichte dakterras op de vijfde verdieping vormen ze het collectieve hart van het complex. Aan het dakterras en het groene dek zijn de collectieve woonkamer, het gastenverblijf, de kook-studio, de bibliotheek en de gemeenschappelijke wasserette gesitueerd, die door alle bewoners gebruikt kunnen worden.

XS Deluxe biedt op verschillende niveaus kansen voor een duurzame verdichting van de stad. Het is zonneklaar dat compacte woningen in hoge dichtheid minder ruimte en energie verbruiken dan grote woningen in lage dichtheid. Daarnaast is het mogelijk om zaken als voorzieningen en installaties te delen over meerdere gebruikers waardoor efficiencyvoordelen ontstaan, denk aan een gemeenschappelijke wasserette en collectieve energieopwekking. De parkeernorm ligt laag bij de XS Deluxe. Bewoners kunnen gebruik maken van deelauto's.

De rijke mix aan appartementen samen met de verschillende gedeelde faciliteiten en commerciƫle voorzieningen maken het complex tot een gedifferentieerd en levendig stuk stad.

Over de Houthaven
De Houthaven is zich razendsnel aan het ontwikkelen tot een uniek woon- en werkgebied. Waar ooit grote zeeschepen aanmeerden vanuit de hele wereld, wordt nu een nieuwe woonwijk gebouwd op zeven autoluwe eilanden aan het IJ; een stedelijke buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en natuurlijk veel water.

Synchroon realiseert op de grens van de Houthaven en de Minervahaven verschillende projecten waaronder Het Parkblok met 130 woningen en een horecaruimte. Naast Het Parkblok wordt Het Kopblok ontwikkeld tot een hoogwaardig woongebied dat aan drie zijden grenst aan het IJ.

Ook is door Synchroon in samenwerking met de gemeente Amsterdam Blok 0 ontwikkeld. Een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) ontwikkeling bestaande uit circa 250 woningen en 700 m2 overige functies waaronder kleine bedrijfsruimtes, studio's en ateliers. Deze ontwikkeling wordt gerealiseerd door 6 verschillende bouwgroepen.

Stuur artikel door