Synchroon en AM verwerven binnenstedelijke ontwikkellocatie in nieuwe stadswijk Merwede Utrecht

TBI-onderneming Synchroon en AM verwerven als Ontwikkelcombinatie Merwede-C een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Dit gebied maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Merwedekanaalzone. Op het terrein is ruimte voor 1.000 woningen en voor circa 10.000 m2 aan voorzieningen. Met deze gebiedsontwikkeling krijgt het binnenstedelijke woonklimaat in de Domstad een forse impuls: aantrekkelijk wonen, vlakbij de binnenstad, passend bij de binnenstedelijke groeiambitie van de gemeente Utrecht.

Transformatie verouderd bedrijventerrein
De vraag naar woningen in Utrecht is groot; het wonen in de stad is populair. Het omzetten van verouderde bedrijventerreinen naar eigentijdse woongebieden voorziet in deze maatschappelijke behoefte. In Utrecht is de Merwedekanaalzone de belangrijkste plek om de groei van de stad te realiseren. In de herontwikkeling van dit gebied zet de Ontwikkelcombinatie Merwede-C nu een belangrijke stap, met de aankoop van een grote, centraal gelegen locatie in de nieuwe stadswijk Merwede. De Ontwikkelcombinatie gaat in nauw overleg met de gemeente Utrecht, andere eigenaren, omwonenden en belanghebbende, een ambitieuze, hoogstedelijke, gezonde en duurzame gebiedsontwikkeling realiseren.

Merwede: gebied met ruimte voor vijf- tot zesduizend nieuwe woningen
Merwede is een gemengd gebied met ruimte voor vijf- tot zesduizend nieuwe woningen en voorzieningen zoals horeca, bedrijvigheid, creativiteit en winkels met een hoge kwaliteit aan groene openbare ruimte. Bijzonder is de keuze voor duurzame mobiliteit waardoor voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen. Hierdoor ontstaat een autovrij openbaar gebied dat leidt tot een veilige en levendige omgeving.

De overkoepelende gebiedsontwikkeling wordt in deelplannen uitgewerkt. Een schetsontwerp van de Ontwikkelcombinatie Merwede-C, opgesteld door KCAP architecten, is inmiddels afgerond. Dit schetsontwerp is gebaseerd op het stedenbouwkundig plan voor Merwede dat is opgesteld door marco.broekman, urbanism research architecture. Alle eigenaren, waaronder AM en Synchroon en de gemeente Utrecht, werken gezamenlijk aan de gebiedsontwikkeling Merwede.

De locatie, waar voorheen drukkerij Roto Smeets was gevestigd, ligt middenin de Merwedekanaalzone. De koopovereenkomst is 1 december getekend. Naar verwachting start de eerste fase van de bouw medio 2020.

De plannen worden ontwikkeld door de nieuw opgerichte ontwikkelcombinatie Merwede-C. Dit is een samenwerking van Synchroon en AM. Synchroon is een dochteronderneming van TBI Holdings. AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep.

Stuur artikel door