Niki Loonen: ‘Tempo aanjagen op weg naar meer verduurzaming in betonindustrie’
Afgelopen zomer verruilde Niki Loonen (47) na 25 jaar zijn werkplek bij onafhankelijk ingenieursbureau ABT voor een nieuwe plek – inclusief nieuwe ambitie en prikkelende doelstellingen – bij TBI. Hij gaat een belangrijke rol spelen voor onze ruim 20 techniek-, bouw- en infrabedrijven die weliswaar zelfstandig opereren maar in de keten altijd een nadrukkelijke samenwerking met elkaar zoeken. Niki is aan de slag gegaan als adviseur. Zijn doel? “Binnen het hele concern hoop ik het tempo in de verduurzamingsslag op het gebied van beton te kunnen aanjagen.” Het vakblad Beton en Staalbouw legden hem vijf vragen voor.
Wat waren de redenen van de overstap?
“Wel… ik had in 25 jaar zo een beetje alles gedaan binnen ABT. Een geweldig bedrijf dat me veel heeft gebracht. Maar hoe simpel het ook is: ik was op zoek naar iets nieuws. Iets minder voorspelbaars. En, ik geloofde ook dat ik bij een groot concern als TBI – aan meerdere knoppen tegelijk kan draaien op weg naar meer verduurzaming in de betonindustrie. We raakten in gesprek en vlak voor de zomervakantie kwam het rond. Ik ben nu een TBI’er!”
Wat is precies je opgave bij TBI?
“Alle ondernemingen binnen de TBI-groep ga ik adviseren en ondersteunen op weg naar het gebruik van meer duurzaam beton. The Road To Zero Impact, noem ik het. Technisch is de kennis allemaal aanwezig maar ik denk dat het concern nog wel een extra aanjager kan gebruiken. Natuurlijk weet ik dat ik hoog heb ingezet en ik snap ook dat een 100% circulaire productie vrijwel onmogelijk is. Maar, als er secundaire bronnen zijn, dan vind ik dat je die moet gebruiken als onderdeel van de benodigde transitie. Daarover ga ik in gesprek met de ondernemingen.”
Waar mogen we je dan over een jaar op afrekenen?
“Ik wil op z’n minst drie goede pilots hebben gedraaid bij de TBI-ondernemingen waarbij innovatieve duurzame betontechnologie is toegepast. Maar ook op het gebied van prefab wil ik met Voorbij Prefab een slag slaan: de wanden kunnen wat mij betreft uiteindelijk CO2 neutraal worden geproduceerd. Daarnaast wil ik over een jaar weten hoe we over 3 jaar hoogbouw kunnen realiseren in beton binnen de strenger wordende MPG-eisen.”
Ik wil heel graag met de ondernemingen in gesprek en hen uitleggen hoe die betontechnologie in de projecten kan worden toegepast. Dat zal in het begin soms lastig zijn omdat dit niet altijd de bekende oplossingen zijn, maar we soms ook out of the box moeten denken. Binnen TBI heeft elke onderneming ook haar eigen cultuur dus ik zal ook per onderneming een ander gesprek moeten voeren. Maar wat mij betreft is dit een kwestie van aan de slag gaan en stapje voor stapje iedereen met een doenersmentaliteit meekrijgen.
Wat is het kenmerk van een goed advies?
“Je moet goed luisteren en aansluiten op de behoeften van een ander. Maar… een advies moet ook verleiden tot een betere en duurzamere oplossing. Eigenlijk ben ik daarbij altijd op zoek naar ‘het randje’, dus het punt tot waar je succesvol kunt verleiden. En nee, je krijgt zeker niet iedereen mee tot die rand. Het is een kwestie van het blijven zoeken naar de balans. Enerzijds zal ik me diplomatiek moeten opstellen, anderzijds moet ik soms heel duidelijk maken waar we samen kunnen komen als we wel richting dat randje gaan.
Ik hou ervan om samen met een uitdaging aan de slag te gaan en een advies te geven waar zij echt mee aan de slag kunnen. Misschien kan niet altijd elk advies 100% worden uitgevoerd maar we moeten wel altijd die ambitie, die stip op de horizon bewaken en er het meeste uithalen. En mijn taak wordt daarin om soms ook een beetje te prikken en uit te dagen om zo steeds verder te komen met elkaar.
Wat kunnen wij nog in dit vakgebied van het buitenland leren?
“Wel, ik lees veel internationale media. Ik volg academische papers. Dus, de inspiratie komt overal vandaan. In Nederland zitten we overigens al op een zeer hoog kennisniveau. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak ook zeer verrast ben over hoe bijvoorbeeld Afrikaanse landen tegen de beton-uitdagingen aankijken. Bijvoorbeeld over allerlei kleisoorten waar ze dan betonachtig materiaal uit weten te produceren. Fantastisch. Dat alles geeft hoop. En hoop is vooruitgang.”
Niki op de NOA Vloerendag
Op donderdag 7 november gaf Niki een lezing op de NOA Vloerendag. De lezing ging over dekvloeren en hoe die duurzamer kunnen én moeten. Benieuwd naar zijn presentatie? Download de slides hieronder.