Emissieloze bouwplaats

MDB zet samen met Vlot Logistics stappen naar een emissievrije bouwplaats

TBI-onderneming MDB en Vlot Logistics starten met de inzet van een mobiele snellader om zero-emissie bouwlogistiek mogelijk te maken.

Rotterdam, 2 maart 2021 – De emissievrije bouwplaats staat hoog op de agenda van bouwers en politiek vanwege klimaatdoelstellingen en de stikstofcrisis. Specialist in zero-emissie bouwlogistiek Vlot Logistics zet samen met TBI-onderneming MDB een mobiel energieopslagsysteem met snellader in om een grote stap te zetten naar de emissievrije bouwplaats. De 300kW snellader wordt gebruikt om elektrische vrachtwagens op te laden terwijl ze op de bouwplaats materialen lossen. De mogelijkheid om hiermee de actieradius van een elektrische vrachtwagen te vergroten draagt bij aan de acceptatie en inzetmogelijkheden van deze schone en innovatieve voertuigen. 

Dubbelfunctie voor mobiel energieopslagsysteem met snellader

De snellader wordt op locatie in combinatie met een mobiel energieopslagsysteem van Alfen geplaatst. Dit energieopslagsysteem, een container gevuld met 442kWh aan batterijcapaciteit, is een extra power unit die zowel ondersteuning biedt bij het laden van de elektrische vrachtwagen als ook ingezet kan worden voor verdere elektrificatie op de bouwplaats. Denk hierbij aan de vervanging van dieselaggregaten of het opladen van elektrische bouwmachines, zonder geluidsoverlast te veroorzaken in de wijk. De mobiele batterij wordt gevoed door een 63 Ampère aansluiting, iets wat op bouwplaatsen vaak goed voorhanden is, waardoor er geen zware netaansluiting nodig is. 

Jos Huijzer (MDB), Rokus Vlot (Vlot Logistics) en Marie-José Baartmans (BREYTNER)

De snellader is niet alleen beschikbaar voor emissievrije vrachtwagens maar kent ook een openbaar karakter. Door de snellader in het bouwhek te plaatsen kan er aan de zijde van de openbare ruimte opgeladen worden door elektrische busjes en auto’s uit de buurt. Om de snellader te beschermen en eenvoudig te kunnen verplaatsen nadat de bouw is voltooid, is deze in een skid (open containerframe) geplaatst. De volledig elektrische kraanwagen met aanhangwagen van Vlot Logistics kan tegelijkertijd de mobiele batterij en snellader vervoeren naar de volgende bouwplaats. 

MDB kiest bewust voor pilots om ervaring op te doen 

Vanaf maart staat de mobiele laadcombinatie voor een testperiode op de thuisbasis van MDB, de materieelleverancier binnen TBI. Hierna zal deze voor een langere periode op diverse bouwplaatsen binnen TBI worden ingezet. “Als centrale materieelleverancier bieden we op deze manier alle TBI-ondernemingen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier ervaring op te doen en te kijken wat wel en niet werkt.’’ Vertelt MDB Directeur Jos Huijzer. ”Vanwege de projectduur van een bouwproject is het vaak niet logisch om te werken met tijdelijk verzwaarde netaansluitingen. Deze mobiele power unit met snellader biedt dus op meerdere vlakken een oplossing én draagt daarmee niet alleen bij aan onze ambities om de uitstoot naar en op de bouwplaats terug te dringen, maar ook die van TBI in zijn volledigheid van ondernemingen. Het initiatief wordt niet alleen ondersteund door de sector, maar ook vanuit de Politiek. We zijn blij dat Gemeenteraadslid Zwinkels uit Utrecht dit initiatief samen met ons wil bekrachtigen. Ook in Utrecht ligt er voor ons een grote bouwopgave, waarbij we ook gebruik gaan maken van elektrisch transport.’’

MDB zet al sinds het voorjaar van 2020 de zware elektrische kraanwagen van Vlot Logistics in met een actieradius van 150 kilometer, waarmee vooral binnenstedelijk heel veel positieve resultaten worden behaald. Door tussentijds te kunnen opladen kan de vrachtwagen breder worden ingezet. TNO verzorgt de monitoring rondom de inzet van de mobiele lader, zodat de opgedane ervaring breder gedeeld kan worden binnen de sector. 

Innovatie samen met ALFEN

Voor de ontwikkeling van deze twee eenheid heeft Vlot Logistics samengewerkt met Alfen, specialist in innovatieve en duurzame oplossingen in het hart van de energietransitie. In 2019 vonden de eerste gesprekken voor een mobiele oplossing plaats tussen beide partijen. Vertrouwend op de jarenlange ervaring van Alfen in de energiesector en verder bouwend op haar succesvolle mobiele energieopslagsysteem, TheBattery Mobile, ging Alfen op zoek naar een gerenommeerde partij om in een snellader te voorzien. Lanova heeft met haar ruime ervaring in het ontwikkelen en leveren van (snel)laadstations  een maatwerk mobiele snellader ontwikkeld. De compacte 300kW snellader is in een skid geplaatst. De skid zorgt ervoor dat de laadstations eenvoudig te verplaatsten zijn en tevens beschermd worden tegen eventuele beschadigingen van buitenaf. Door het toepassen van snelkoppelingen in de skid zijn de snelladers eenvoudig en vlot in gebruikt te stellen op de locatie

Betrokken partners

De unieke mobiele snelladers zijn onderdeel van het project VERZET dat gefinancierd wordt vanuit de subsidie Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanuit dit project werken Vlot Logistics, Alfen, MDB, TBI, TNO, P. v.d. Velden Lease en BREYTNER samen aan nieuwe oplossingen voor een efficiëntere bouwlogistiek.

Stuur artikel door