Koning bezoekt onze Bouwpraktijk

De Bouwpraktijk in Barendrecht kreeg vandaag hoog bezoek. Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Jurgen Nobel van Integratie & Participatie brachten een werkbezoek aan het leerwerktraject dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in twaalf weken begeleidt naar een baan in de bouw. 

De staatssecretaris wilde de Bouwpraktijk graag laten zien aan de Koning als mooi voorbeeld van hoe mensen aan het werk geholpen kunnen worden. “Werk is de basis van integratie. Werk is de plek waar je je eigen geld kan verdienen, waar je anderen ontmoet en snel de taal en omgangsvormen kan leren. Nog teveel statushouders zijn niet aan het werk, terwijl we iedereen nodig hebben op onze krappe arbeidsmarkt.“

Voorbeeld van onze Wijheid

Bij TBI geloven we in de kracht van het collectief. Onze Wijheid betekent samenwerken, open en transparant zijn met collega’s, partners, co-makers, leveranciers, overheden, universiteiten en vakscholen. Samen weten en kunnen we meer. Maar Wijheid betekent ook zorgen voor elkaar, zowel binnen TBI en de ondernemingen, als op en rond de projecten, in de samenleving en in de wereld om ons heen. We zijn super blij dat we dat, in de vorm van De Bouwpraktijk, aan de Koning konden laten zien!

Onze kernwaarden

Tekst gaat verder onder de foto

Leren in de praktijk, van de praktijk

In de Bouwpraktijk maken deelnemers – waaronder statushouders en mensen die langdurig in de bijstand zitten – in tien tot twaalf weken laagdrempelig kennis met het werk in de bouw. Van schilderen tot slopen en van tegelen tot installatie: alles komt voorbij. De lessen worden gegeven door vakmensen die zelf ook op het project werken. Zo leren deelnemers het vak écht in de praktijk. Na vijf weken oriëntatie kiezen ze hun eigen specialisatie. Het resultaat mag er zijn: 60 tot 70 procent kan na afloop doorstromen naar een baan bij een van de betrokken bedrijven.

Oud deelnemer van de Bouwpraktijk, TJ Brigitha, is dankbaar voor zijn traject bij de Bouwpraktijk. "De Bouwpraktijk gaf mij de kans om een nieuwe richting in te slaan. Daar kon ik kennismaken met het werk in de bouw – iets wat ik nog nooit had gedaan. Ik wilde iets opbouwen, voor mezelf en voor mijn kinderen. Nu werk ik als timmerman bij ERA Contour, op het project Nieuwe Defensie in Utrecht en heb ik mijn diploma bijna gehaald. Na de zomer ga ik starten met BBL niveau 3 – ik wil graag doorleren tot maatvoerder. TBI-onderneming ERA Contour heeft me echt geholpen om verder te komen, zelfs met het vinden van woonruimte. Ik ben een blij en tevreden mens."

Maatschappelijke impact die telt

Het werkbezoek begon met een rondleiding door de bouwloods, waar (oud-)deelnemers hun ervaringen deelden. Daarna ging het gezelschap in gesprek met een afvaardiging van ERA Contour, TBI(-Praktijkfonds), de gemeente Barendrecht, woningcorporatie Patrimonium, Bouwend Nederland en werkgeversvereniging AWVN. Een mooie mix van betrokken partijen die allemaal het belang van de Bouwpraktijk zien én onderschrijven. Want als je mensen écht een kans wilt geven, moet je het ook echt samen doen. En dat is precies wat hier gebeurt. Met dank aan het TBI Praktijkfonds, waarmee we dit soort initiatieven mogelijk kunnen maken.

Onze maatschappelijke impact

“De Bouwpraktijk laat zien dat je met een beetje lef en samenwerking écht mensenlevens kunt veranderen,” zegt Michel Ouwens, directeur Bestaande Bouw bij ERA Contour. “We bouwen hier niet alleen huizen, maar ook aan kansen.”

Stuur artikel door