Verpakkingsafval elimineren
EME en BGI helpen TBI bij elimineren verpakkingsafval
TBI wil verpakkingsafval op haar bouwplaatsen elimineren. Daarom organiseerden wij - als onderdeel van de TBI innovatieprijs 2020 - een (open) innovatie challenge. Uit dertig aanmeldingen door externe organisaties werden er 7 interessante aanmeldingen gekozen, waarmee we in gesprek zijn gegaan. Inmiddels kunnen we met gepaste trots melden dat er twee winnaars zijn gekozen: BGI Tegelwerken en technologie bedrijf Excess Materials Exchange (EME). Beide partijen starten in 2021 met een pilotproject bij TBI.
De door TBI uitgeschreven vraag was onderdeel van de KVK business challenge. Naast interessante nieuwe contacten leverde het ook een belangrijk inzicht op. Inkoopcoördinator TBI Bouw Steven van Voorst: ,,Door deze challenge zijn we nog meer gaan beseffen hoezeer wij zelf mede verantwoordelijk zijn voor het afval. Samen met de keten kunnen we een verschil maken, in plaats van het steeds doorschuiven van die verantwoordelijkheid…”
Start van de pilot
De aankomende tijd zullen met BGI en EME afspraken worden gemaakt over de pilot. Calculator Jan Tol van BGI: “Wij gaan – met onze partners – proberen om een afvalvrije en betaalbare oplossing te verzinnen voor onze lijmemmers.” Werkvoorbereider Sander Kok J.P. van Eesteren: ,,Wij zien BGI als een voorbeeld van een proactieve leverancier waar we er veel meer van nodig hebben.” Oprichtster Maayke Damen van EME: “Als EME maken we hoogwaardige matches voor reststromen. We gaan dit ook voor het verpakkingsafval van TBI doen en zullen daar innovatieve leveranciers bij betrekken.”
Waarom verpakkingsafval?
40% van het afval in Nederland is bouw gerelateerd. Door onze bedrijfsactiviteiten zijn we hier (mede) verantwoordelijk voor. Binnen TBI produceren we jaarlijks 20-30 duizend ton afval. Het merendeel bestaat uit puin of bouw- en sloopafval en naar schatting bestaat dit voor ca. 10% uit verpakkingsmateriaal.
Verpakkingen zijn vaak (gedeeltelijk en tijdelijk) functioneel. Na hun functie als bescherm- of transportmiddel, vervallen ze vaak tot ‘afval’. Verpakkingsafval bestaat voornamelijk uit hout, karton, plastics en folies. Het voorkomen of herontwerpen van verpakkingen vraagt om een multidisciplinaire en integrale benadering. Deze verantwoordelijkheid delen we met onze leveranciers, onderaannemers en (bouw)partners.
TBI heeft circulair ondernemen als één van haar strategische pijlers geformuleerd dus dit onderwerp staat hoog op de agenda. Deze ambitie sluit ook mooi aan bij de circulaire economie ambitie van de Nederlandse rijksoverheid en de nieuwe richtlijn uitgebreide producenten verantwoordelijkheid.