De TBI innovatieprijs 2020

Duurzaamheid troef bij TBI Innovatieprijs 2020

De winnaars van de TBI Innovatieprijs 2020 zijn bekend. Op 10 december, tijdens de online finale, werden de twee winnaars bekend gemaakt. Voorbij Prefab won de prijs in de categorie ‘innovatie’ door haar inspanningen en resultaten bij het gebruik van duurzaam beton. Soltegro won, met hun ingenieuze idee om de energietransitie in de woningbouw te versnellen, in de categorie ‘beste idee’. Ook voor externen was er dit jaar een challenge. Deze was gericht op het elimineren van verpakkingsafval. BGI Tegels en EME werden als winnaar voor deze pilot gekozen.  

De finale werd dit jaar ingevuld door zeven verschillende finalisten. Drie in de categorie ‘ideeën’ en vier in de categorie ‘innovaties’. Zij werden allen door een constructief kritische jury, onder leiding van Wouter Robers (YES!Delft) en Petran van Heel (ABN AMRO), beoordeeld. De jury was vooral onder de indruk van de getoond progressie van alle finalisten sinds de voorronde in oktober. Tijdens deze voorronde werden de finalisten uit een groep van dertig verschillende inzendingen gekozen. De jury beoordeelde de deelnemers en finalisten in beide rondes op: overtuigingskracht, klantwaarden en (potentieel) impact. De winnende teams winnen een 5-daagse leiderschapsreis in de Zwitserse Alpen.  

‘Het is een echte teamprestatie: Van betontechnoloog tot commerciant en van trainee tot directeur!’
Vincent Otto, Projectcoördinator en trainee

Het groene casco

Onder de werktitel ‘het groene casco’ is het Voorbij Prefab gelukt om binnen één CO2-arme prefab betonwanden te produceren. ‘Het is een echte teamprestatie: Van betontechnoloog tot commerciant en van trainee tot directeur!’ aldus Projectcoördinator en trainee Vincent Otto. Met het groene casco voorziet Voorbij Prefab in de vraag naar duurzame(re) woningen. Voor de ontwikkeling werd intensief samengewerkt met kennispartner ABT. 

PEAC – Peak Energy AlloCater

PEAC is hét (concept) product dat inspeelt op de grote netverzwaringsopgave van diverse netbeheerders in Nederland. Daarmee richten zij zich vooral op de energietransitie in woonwijken. Het idee speelde al een hele tijd binnen Soltegro, maar de tijd is nu rijp voor doorontwikkeling. ‘’We hebben de afgelopen tijd onderzocht wat de energietransitie betekent in de wijken, en daarmee ons idee verder uitgewerkt. We staan nu echt in de startblokken.'’ Aldus Menno Lodder, Teamleider bij Soltegro. Het product wordt – samen met andere TBI-ondernemingen – de aankomende periode verder ontwikkeld en in de markt gezet. 

Finalisten TBI Innovatieprijs 2020 – v.l.n.r.: Menno Lodder (winnaar beste idee), Anne Schotman (Mobilis), Vincent Otto (winnaar innovatie), Gerben Broekhuijsen (CW&D), Rudy van Gurp (TBI WOONlab), Jeroen Ruzicka (CW&D) en Thomas Deterink (Koopmans).

Overige finalisten

Naast bovenstaande winnaars bestond de TBI Innovatieprijs dit jaar ook uit de volgende finalisten:

 • Mobilis: 
  Modulair hout-beton liggersysteem – duurzaam modulair bouwsysteem voor viaducten (idee)
 • Croonwolter&dros: 
  Slimme Infra Meter – digital twin dossier voor circulaire tunnels (idee) 
 • TBI WOONlab: 
  HOUTbaar LOFT – radicaal nieuwe en volledig circulaire conceptwoning (innovatie)
 • Croonwolter&dros: 
  Modulaire Configurator – configurator voor installaties om gebouwen te verduurzamen (innovatie)
 • Koopmans: 
  KVK vloer – nieuw type vloer met geïntegreerde installaties (innovatie)

Verpakkingsafvalchallenge 

Als nieuw onderdeel van de TBI Innovatieprijs organiseerde TBI dit jaar ook een challenge gericht op externe partijen. De challenge richtte zich op het elimineren van verpakkingsafval. Uit ca. 30 voorstellen werden uiteindelijk twee winnaars gekozen; leverancier BGI Tegelwerken en technologie bedrijf Excess Materials Exchange (EME). Met beide partijen zal in 2021 een pilotproject worden gerealiseerd. De aankomende tijd zullen met BGI en EME afspraken worden gemaakt over deze pilot. Werkvoorbereider Sander Kok J.P. van Eesteren: “Wij zien BGI als een voorbeeld van een proactieve leverancier waar we er veel meer van nodig hebben.” Naast winnaars en nieuwe contacten leverde deze challenge ook belangrijke inzichten op. Inkoopcoördinator TBI Bouw Steven van Voorst: “Door deze challenge zijn we nog meer gaan beseffen hoezeer wij zelf mede verantwoordelijk zijn voor het afval. Samen met de keten kunnen we een verschil maken, in plaats van het steeds doorschuiven van die verantwoordelijkheid.”

Over de TBI Innovatieprijs

De TBI Innovatieprijs is het podium én springplank voor medewerkers die de toekomst willen maken. “Innovatie en ondernemerschap gaan hand in hand. Om impact te maken moeten we zowel kleine als grote stappen kunnen zetten.” aldus Bart van Breukelen, bestuursvoorzitter. TBI stimuleert op deze manier de beoogde versnelling op de energietransitie, modularisatie en asset management. 

Stuur artikel door