De TBI innovatieprijs: drone inspecties

TBI-onderneming Croonwolter&dros heeft met CSI (Croonwolter&dros Survey and Inspection) een onafhankelijk inspectiebureau in huis. Met ruim 35 medewerkers is CSI één van de weinige inspectiebureaus in Nederland die officieel geaccrediteerd zijn. En ook hier wordt volop geïnnoveerd! 

Met onderzoek, inspectie en consultancy maakt én houdt CSI de installaties en de assets van haar opdrachtgevers veilig, betrouwbaar en duurzaam. Of het nu gaat om installaties in datacenters of operatiekamers. Om stadskantoren of zorginstellingen. Om installaties in explosiegevaarlijke gebieden of bouwkundige assets als gebouwen en bruggen.

Digitalisering

De inspecteurs van CSI startten bij de oprichting van de afdeling in 1999 (toen nog onder de naam Croon Elektrotechniek) heel simpel: met pen en papier gingen de inspecteurs op pad. Er was nog weinig tot geen mogelijkheid om een computer of een soortgelijk apparaat mee te nemen. Zelfs niet iedereen had de mogelijkheid om een mobiele telefoon te gebruiken. Toch is de afdeling gedurende de jaren meegegaan met de digitalisering: er werd gebruik gemaakt van een ‘handheld’ waar gegevens in opgeslagen konden worden en andere toepassingen, zoals een thermocamera, werden door de jaren ook in gebruik genomen. In 2013 werden de eerste stappen gezet bij de toepassing van tablets.  

Nieuwe innovatie: drone inspecties

Sander de Wit, inspecteur bij CSI, vloog in zijn vrije tijd al regelmatig met drones. Maar, bij een hobby bleef het niet. Sander zag een groot scala aan mogelijkheden en stelde aan zijn leidinggevende voor om de toepassing van drones verder te onderzoeken en al snel kwam Sander met een lijst van voordelen die deze innovatie biedt. Zo zorgen de drones voor minder overlast op locatie (er hoeven bijvoorbeeld geen steigers opgebouwd te worden), kan een drone bij locaties komen die voor mensen moeilijk bereikbaar zijn (zoals een platform op zee) en zorgt het ook voor een veiligere werkomgeving voor de inspecteur (hij hoeft bijvoorbeeld geen ATEX-omgevingen of locaties op hoogte te bezoeken). Genoeg redenen om met de drone inspecties aan de slag te gaan en verder te ontwikkelen. 

Meer weten over de TBI innovatieprijs?

De drone vluchten worden nu nog door een externe piloot uitgevoerd, maar de inspecteur is altijd aanwezig om ervoor te zorgen dat de drone de juiste beelden maakt. En er zijn zelfs al collega’s, waaronder Sander, die de opleiding tot dronepiloot volgen. In de toekomst zullen de inspecteurs dus ook zelf kunnen vliegen! Daarnaast ontwikkelt CSI zich ook op het verwerken van de informatie die zij opdoen met de drone controles. Zo maken zij nu zelf 3D-modellen en kijken zij naar mogelijkheden om algoritmes en machine learning toe te passen, om zo hun inspectierapporten te blijven verbeteren. Voor Rijkswaterstaat heeft CSI een ‘prove off concept’ uitgevoerd en hieruit zijn de eerste opdrachten een feit geworden.

Deelname aan de TBI Innovatieprijs 

In 2019 deed CSI mee aan de TBI Innovatieprijs. Door deelname aan dit platform kon CSI de drone inspecties onder de aandacht brengen bij de verschillende TBI-ondernemingen. Want niet alleen voor de technische installaties zijn deze inspecties interessant, ook voor bouwomgevingen kunnen de drones heel goed ingezet worden. Daarnaast bracht de innovatieprijs ook veel mogelijkheden om in gesprek te gaan met specialisten uit andere ondernemingen. Zo konden de drone inspecties stap voor stap nog beter gemaakt worden. En nu is het tijd om de drone inspecties verder in de praktijk te brengen! 

Ben je enthousiast over de drone inspecties, wil je meer weten of wil je meedenken? Neem dan contact op met Carolien Jonk–Bijloo

Stuur artikel door