Blijven innoveren

TBI Innovatieprijs 

Ieder jaar organiseert TBI de TBI Innovatieprijs. Het dient als eervol podium én springplank voor medewerkers die de toekomst willen maken. TBI stimuleert op deze manier de beoogde versnelling op de energietransitie, industrialisatie en nieuwe verdienmodellen (vooral rond asset management). Hierbij is er een podium voor nader uit te werken ideeën en concepten én innovatieve oplossingen in praktijk. 

Meer weten over innovatie binnen TBI?

Neem contact met ons op

Goede ideeën tegen klimaatveranderingen

In de categorie ideeën zoeken we expliciet naar goede ideeën tegen klimaatverandering. En dit mag van alles zijn! Van energie besparing tot opwekking. Van waterstof tot bouwlogistiek. Van materialen tot installaties, automatisering tot financiering. Alle goede ideeën met een - in potentie - grote impact om klimaatverandering tegen te gaan zijn welkom!!

Grote (en kleine) gerealiseerde innovaties 

In de categorie innovaties zoeken we initiatieven en projecten die bijdragen aan: de energie transitie (1), industrialisatie / modularisatie (2) en/of nieuwe verdienmodellen (3). In deze categorie zoeken we geen ideeën of plannen maar zaken die in praktijk worden toegepast als demo of pilot. Interne verbeteringen van bestaande processen of compleet nieuwe proposities of producten. Klein of groot. Fysiek of digitaal. Technisch of juist niet. Alle in praktijk gebrachte innovaties zijn welkom!

TBI Innovatieprijs 2020

Een deskundige jury onder leiding van Wouter Robers (YES!Delft) en Petran van Heel (ABN-AMRO) koos uit >30 aanmeldingen, zeven finalisten en uiteindelijk twee winnaars. Voorbij Prefab won de prijs in de categorie ‘innovatie’ door haar inspanningen en resultaten bij het gebruik van duurzaam beton. Soltegro won de categorie ‘beste idee’, met een ingenieus idee om de energietransitie in de woningbouw te versnellen. Bij wijze van experiment was er dit jaar ook open challenge gericht op het elimineren van verpakkingsafval. BGI Tegels en EME werden als winnaar voor deze pilot gekozen.  

Het groene casco

Onder de werktitel ‘het groene casco’ is het Voorbij Prefab gelukt om binnen één jaar CO2-arme prefab betonwanden te ontwikkelen en produceren. ‘Het is een echte teamprestatie: Van betontechnoloog tot commerciant en van trainee tot directeur!’ aldus Projectcoördinator en trainee Vincent Otto. Met het groene casco voorziet Voorbij Prefab in de vraag naar duurzame(re) woningen. Voor de ontwikkeling werd intensief samengewerkt met kennispartner ABT. 

PEAC – Peak Energy AlloCater

PEAC is een concept dat inspeelt op de netverzwaringsopgave van netbeheerders in Nederland. Met de PEAC richten zij zich vooral op de energietransitie in woonwijken. Het idee speelde al een hele tijd binnen Soltegro, maar de tijd is nu rijp voor doorontwikkeling. ‘’We hebben de afgelopen tijd onderzocht wat de energietransitie betekent in de wijken, en daarmee ons idee verder uitgewerkt. We staan nu echt in de startblokken.'’ Aldus Menno Lodder, Teamleider bij Soltegro. Het product wordt – samen met andere TBI-ondernemingen – de aankomende periode verder ontwikkeld en mogelijk in de markt gezet. 

Verpakkingsafvalchallenge 

Als experimenteel onderdeel van de TBI Innovatieprijs was er ook een (open) challenge gericht op het elimineren van verpakkingsafval. Uit ca. 30 voorstellen van diverse externe partijen werden uiteindelijk twee winnaars gekozen; leverancier BGI Tegelwerken en technologie bedrijf Excess Materials Exchange (EME). Met beide partijen zal in 2021 een pilotproject worden gerealiseerd. De aankomende tijd zullen met BGI en EME afspraken worden gemaakt over deze pilot.