Blijven innoveren

TBI Innovatieprijs 

ieder jaar organiseert TBI de TBI Innovatieprijs. Het dient als eervol podium én springplank voor medewerkers die de toekomst willen maken. TBI stimuleert op deze manier de beoogde versnelling op de energietransitie, modularisatie en asset management. We zoeken continue goede ideeën (tegen klimaatverandering) en in praktijk gebrachte innovaties.

Meer weten over innovatie binnen TBI?

Neem contact met ons op

Goede ideeën tegen klimaatveranderingen

In de categorie ideeën zoeken we expliciet naar goede ideeën tegen klimaatverandering. En dit mag van alles zijn! Van energie besparing tot opwekking. Van waterstof tot bouwlogistiek. Van materialen tot installaties, automatisering tot financiering. Alle goede ideeën met een - in potentie - grote impact om klimaatverandering tegen te gaan zijn welkom!!

Grote (en kleine) gerealiseerde innovaties 

In de categorie innovaties zoeken we initiatieven en projecten die bijdragen aan: de energie transitie (1), industrialisatie / modularisatie (2) en/of nieuwe verdienmodellen (3). In deze categorie zoeken we geen ideeën of plannen maar zaken die in praktijk worden toegepast als demo of pilot. Interne verbeteringen van bestaande processen of compleet nieuwe proposities of producten. Klein of groot. Fysiek of digitaal. Technisch of juist niet. Alle in praktijk gebrachte innovaties zijn welkom!

De finale van de TBI Innovatieprijs 

De finale werd bij de laatste editie in 2020 ingevuld door zeven verschillende finalisten. Drie in de categorie ‘ideeën’ en vier in de categorie ‘innovaties’. Zij werden allen door een constructief kritische jury, onder leiding van Wouter Robers (YES!Delft) en Petran van Heel (ABN AMRO), beoordeeld. De jury was vooral onder de indruk van de getoond progressie van alle finalisten sinds de voorronde in oktober. Tijdens deze voorronde werden de finalisten uit een groep van dertig verschillende inzendingen gekozen. De jury beoordeelde de deelnemers en finalisten in beide rondes op: overtuigingskracht, klantwaarden en (potentieel) impact. De winnende teams winnen een 5-daagse leiderschapsreis in de Zwitserse Alpen.  

Op 10 december, tijdens de online finale, werden de twee winnaars bekend gemaakt. Voorbij Prefab won de prijs in de categorie ‘innovatie’ door haar inspanningen en resultaten bij het gebruik van duurzaam beton. Soltegro won, met hun ingenieuze idee om de energietransitie in de woningbouw te versnellen, in de categorie ‘beste idee’. Ook voor externen was er dit jaar een challenge. Deze was gericht op het elimineren van verpakkingsafval. BGI Tegels en EME werden als winnaar voor deze pilot gekozen. 

Het groene casco

Onder de werktitel ‘het groene casco’ is het Voorbij Prefab gelukt om binnen één CO2-arme prefab betonwanden te produceren. ‘Het is een echte teamprestatie: Van betontechnoloog tot commerciant en van trainee tot directeur!’ aldus Projectcoördinator en trainee Vincent Otto. Met het groene casco voorziet Voorbij Prefab in de vraag naar duurzame(re) woningen. Voor de ontwikkeling werd intensief samengewerkt met kennispartner ABT. 

PEAC – Peak Energy AlloCater

PEAC is hét (concept) product dat inspeelt op de grote netverzwaringsopgave van diverse netbeheerders in Nederland. Daarmee richten zij zich vooral op de energietransitie in woonwijken. Het idee speelde al een hele tijd binnen Soltegro, maar de tijd is nu rijp voor doorontwikkeling. ‘’We hebben de afgelopen tijd onderzocht wat de energietransitie betekent in de wijken, en daarmee ons idee verder uitgewerkt. We staan nu echt in de startblokken.'’ Aldus Menno Lodder, Teamleider bij Soltegro. Het product wordt – samen met andere TBI-ondernemingen – de aankomende periode verder ontwikkeld en in de markt gezet. 

Verpakkingsafvalchallenge 

Als nieuw onderdeel van de TBI Innovatieprijs organiseerde TBI dit jaar ook een challenge gericht op externe partijen. De challenge richtte zich op het elimineren van verpakkingsafval. Uit ca. 30 voorstellen werden uiteindelijk twee winnaars gekozen; leverancier BGI Tegelwerken en technologie bedrijf Excess Materials Exchange (EME). Met beide partijen zal in 2021 een pilotproject worden gerealiseerd. De aankomende tijd zullen met BGI en EME afspraken worden gemaakt over deze pilot. Werkvoorbereider Sander Kok J.P. van Eesteren: “Wij zien BGI als een voorbeeld van een proactieve leverancier waar we er veel meer van nodig hebben.” Naast winnaars en nieuwe contacten leverde deze challenge ook belangrijke inzichten op. Inkoopcoördinator TBI Bouw Steven van Voorst: “Door deze challenge zijn we nog meer gaan beseffen hoezeer wij zelf mede verantwoordelijk zijn voor het afval. Samen met de keten kunnen we een verschil maken, in plaats van het steeds doorschuiven van die verantwoordelijkheid.”