Diversiteit
TBI wil de komende jaren meer vrouwen aantrekken en door laten stromen naar management- en directieposities. In dit kader portretteren we verschillende vrouwen die werken bij een van de bedrijven van TBI. Vandaag Rebecca Leising – Projectcoördinator bij J.P. van Eesteren.
Mannen en vrouwen
Als een echte ‘beta’ wist Rebecca Leising (1991) al jong dat zij Bouwkunde wilde studeren. Een opvallende keuze wanneer je twee muzikale ouders hebt die beiden aan het conservatorium hebben gestudeerd. Maar techniek zit wel in de genen, want ook haar oudere zus kiest voor Bouwkunde aan de TU Delft. “Zo kon ik al een beetje bij haar afkijken.” Hoewel Rebecca in de ‘mannenstad’ Delft ging studeren, woonde ze in de ‘vrouwenstad’ Leiden. Ze houdt van het contrast tussen beide werelden. “In Leiden woonde ik met acht andere studentes in een vrouwenhuis. Dat was onwijs gezellig.”
De studie Bouwkunde is pittig, maar gaat haar goed af. “Na mijn bachelor heb ik een halfjaar stage gelopen bij het Architectenbureau Cepezed. Ik vond architectuur heel leuk, maar had toch meer affiniteit met de technische uitwerking van gebouwen.” Ze koos voor de master Building Technolgy. Daarbij specialiseert zij zich in structural, climate en facade design. “In mijn bachelor was de verdeling man-vrouw ongeveer fity-fity, tijdens mijn master zat ik voornamelijk tussen de mannen.” Daar heeft ze geen enkel probleem mee. “Ik heb ook veel mannelijke vrienden overgehouden aan mijn studententijd.”
Traineeship
“Tijdens mijn afstuderen ben ik mij gaan verdiepen in de circulaire bouweconomie, de visie van de Ellen MacArthur Foundation en ben ik afgestudeerd op circulaire gevelsystemen.”
Na haar studie zoekt ze een baan waar ze verschillende gebieden kan verkennen en de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. “Ik ontdekte toevallig het traineeship van TBI, via een oud-studiegenootje.” Bijzonder was dat ze in haar oriëntatie met twee vrouwelijke vertegenwoordigers sprak bij TBI. “Ik koos uiteindelijk bewust voor TBI omdat het er prettiger voelde.”
Schot in de roos
Het traineeship is voor haar een schot in de roos. “Mijn eerste traineeperiode was bij Synchroon. Daar werkte ik aan mooie projecten en leerde ik veel van de organisatiedynamiek.” Aansluitend ging ze aan de slag bij J.P. van Eesteren en werkte ze in de werkvoorbereiding aan de bouw van het nieuwe circulaire kantoor van Triodos Bank Nederland. “Ik wilde heel graag verschillende bouwfases meemaken om zo het hele spectrum te zien: conceptontwikkeling en acquisitie bij Synchroon, op de bouwplaats in de werkvoorbereiding bij JP.’’ Tenslotte ging ze aan de slag bij Croonwolter&dros op een integrale tender. In het traineeship ontdekte ze de grote verschillen tussen de TBI-bedrijven qua werkveld, dynamiek en cultuur. Het aandeel vrouwen per bedrijf verschilt. “Bij Synchroon zijn relatief veel vrouwen, terwijl ik bij J.P. van Eesteren de enige vrouw was in de werkvoorbereiding. Ik heb dit eigenlijk niet echt zo gemerkt en ervaar het ook niet als een belemmerende factor. Tijdens mijn studie waren er ook veel mannen.’’ Na het traineeship volgt het moment om een richting te kiezen. “Ik kan niet zo goed kiezen, dus heb met veel mensen gesproken.” In het geheel vindt zij de engineering / tenderfase het leukste en daarom kiest zij ervoor om als projectcoördinator enginering bij J.P. van Eesteren aan de slag te gaan. “Als afdeling Engineering zijn we de ‘spin in het web’ binnen de tender en ontwerpfase. Dit houdt in dat je verantwoordelijk bent voor het aansturen van de projecten en ontwerpteams vanuit proces, techniek en haalbaarheid.’’ Dit vertaalt zich naar een nauwe samenwerking met zowel andere interne afdelingen van JP als externe adviseurs voor het uitwerken van het ontwerp.
Competitief
Rebecca verdiept zich zo goed mogelijk in de wensen van de klant. “Ik ben competitief ingesteld en wil zo goed mogelijk achterhalen wat de klant precies verwacht, om zo de juiste aanbieding te kunnen doen.” Het is haar ambitie om een ervaren tendermanager te worden. “Ik zou graag goed willen worden in het tenderproces en de aansturing van integrale teams. Daar kan ik nog veel in leren.” Voor haar verdere loopbaan heeft ze nog geen concreet doel voor ogen. “Ik vind utilitaire projecten gewoon heel tof en wil vooral uitgedaagd blijven en plezier hebben in wat ik doe.” Naast tenders speelt zij ook een rol bij innovaties en duurzaamheidstrajecten binnen JP. “Ik denk onder andere ook mee over onze circulariteitsstrategie.”
Blijf jezelf
Hoewel Rebecca zelf prima gedijt in een ‘mannelijke omgeving’ heeft ze wel tips voor de mannen bij TBI. “Ik vind het belangrijk dat mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen en gelijk worden behandeld.” In de basis moet het om de expertise en skills gaan. “Ik zie dat vrouwen ook andere competenties en kwaliteiten mee kunnen brengen, zoals samenwerken en creativiteit. Niet dat mannen dat per se niet hebben, maar het gaat met name om de combinatie en dynamiek tussen mannen en vrouwen wat zorgt voor een goede wisselwerking en diversiteit op de projecten.”
“Als vrouw kun je het verschil maken, doordat je ook je zachte kant kunt inzetten, waardoor mannen zich ook kwetsbaarder durven op te stellen. Dan is het wel belangrijk dat je jezelf blijft en je niet te druk maakt over wat anderen van je vinden.” Bij weerstand zoekt ze 1-op-1 contact om zaken bespreekbaar te maken, “dat heeft direct effect op de samenwerking. Mannen (maar ook vrouwen) vertellen dan waar ze tegenaan lopen en voelen zich gehoord. Zo’n impact zou ik ook in een grotere groep aan tafel willen hebben.”
''Met slechts 11% vrouwen op de loonlijst is het duidelijk dat er bij TBI een impuls nodig is op diversiteit.''
Lees hier ons hele verhaalRolmodel
Recent werkte Rebecca in een team van drie vrouwen aan een tender. “Het was echt een groot verschil om een keer in een ‘vrouwenteam’ te werken.” Een hele andere setting dan ze gewend is. “Ik kon veel leren van de overtuigingskracht en draagkracht van de ervaren externe tendermanager die deel uit maakte van het team. Leuk om te zien hoe zij op haar manier het proces en het team aanstuurde.’’
Rebecca is zeker ook een voorstander van een speciaal mentor-mentee programma waarbij ervaren vrouwen, jongere vrouwen coachen en onder hun hoede nemen. “Het is mooi dat TBI zo’n programma heeft om vrouwen in de organisatie van elkaar te laten leren.”
Vacatureteksten
Een andere tip richt zich op de functieprofielen en vacatureteksten. “Deze lijken nu automatisch wat meer toegespitst op mannelijke competenties. Als je het anders opzet trek je als organisatie ook meer vrouwen aan.” Ook flexibiliteit en de mogelijkheid om een functie niet alleen fulltime, maar ook parttime in te vullen is belangrijk.” Verder liggen er nog volop kansen om TBI bekender te maken op Hogescholen en Universiteiten. “Er zijn veel vrouwen die een technische studie doen, maar weinigen kennen TBI.” Rebecca ziet in een rap tempo de manier waarop mannen en vrouwen samenwerken veranderen. “Mijn generatie vindt succesvolle carrières voor mannen en vrouwen heel normaal. Ik denk dat in de toekomst de verdeling mannen en vrouwen in managementposities snel verandert. Ik kijk ernaar uit.”