TBI Klimaattrein

TBI lanceert de Klimaattrein, bedoeld om vaart te maken op weg naar het Klimaatakkoord van Parijs. We onderstrepen hiermee de noodzaak om samen de klimaatproblemen aan te pakken, door te focussen op het verminderen, opslaan en terugwinnen van CO2 in onze gebouwde omgeving. De TBI Klimaattrein beschikt over een community én een fonds. Vanuit dat fonds kunnen we kleine en grote klimaatinitiatieven, met een link naar de gebouwde omgeving, (financieel) helpen om meer vaart te maken.

Welke bouwpioniers rijden mee naar Parijs? 

TBI lanceerde eind 2022 de TBI Klimaattrein. Niet alleen ter ere van ons 40 jarig bestaan, maar juist vanwege onze maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid. We willen bijdragen aan een klimaatpositief landschap waarbij de focus ligt op CO2-reductie en regeneratie in onze gebouwde omgeving. Met de TBI Klimaattrein willen we met uiteenlopende geestverwanten vaart maken op weg naar het Klimaatakkoord van Parijs. De reden mag duidelijk zijn: wereldwijd zijn de bouw en de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de CO2-uitstoot. En daarmee dus voor een belangrijk deel voor de opwarming van de aarde. Als we die 40% naar de helft (of minder) kunnen terugbrengen, maakt dat echt een groot verschil voor het klimaat.

Het moet en kan sneller

We zitten al een tijdje op het goede spoor, maar het moet sneller. En vooral: nog véél radicaler. Daarvoor is alle beschikbare denk- en doekracht nodig. Die kracht willen we bundelen in onze trein. De TBI Klimaattrein is daarom meer dan een fonds. Het is een beweging die vanuit het eigen fonds klimaatpositieve projecten een financieel duwtje in de rug geeft. Maar het is ook een community met een stevige organisatie en een sterk netwerk om vernieuwende initiatieven van bouwpioniers en klimaatverbeteraars verder te brengen. Hoe meer bouwpioniers en veranderaars instappen en meereizen, van binnen én buiten TBI, hoe beter we elkaar kunnen helpen en hoe harder we gaan.

 

Bianca Seekles en Tobias Verhoeven, directie TBI Klimaattrein

Van groot tot klein

Van kleine buurtinitiatieven tot grote veranderplannen: alles helpt en alles telt. Hoe concreter, hoe beter. Naast nieuwe energietechnische oplossingen kun je ook denken aan (bouw)materialen, mobiliteitsoplossingen, gezonde buurtinitiatieven en gebiedsinrichting. Voor kleine bedragen is een sneltrein-procedure beschikbaar. Voor grotere bedragen vragen we een nadere onderbouwing en kennismaking met de aanvragers. Alle aanvragen worden behandeld door een onafhankelijke 'klimaatcommissie’ bestaande uit pioniers van binnen en buiten TBI.

Meereizen met de Klimaattrein? Bekijk de website

TBI Magazine

Dit artikel is onderdeel ons magazine, waarin we meer vertellen over hoe wij als groep van ondernemingen zijn georganiseerd, wat onze kracht is, waar de harten van onze medewerkers sneller van gaan kloppen én vooral hoe we met elkaar maatschappelijke impact maken. Benieuwd? Download ons magazine. 

Stuur verhaal door