Schat aan grondstoffen

Melanie Stemerdink is 37 jaar en is sinds januari 2020 Hoofd Renovatie & Transformatie bij TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep.

“Toekomstbestendige woningen ontwikkelen, op basis van de bestaande gebouwde omgeving; dat is Renovatie en Transformatie voor mij. Renovatie en duurzaamheid versterken elkaar. Welke basis is er al en hoe voegen we waarde toe om bewoners een comfortabel, duurzaam en betaalbaar thuis te bieden? Daarbij moet je zorgvuldig omgaan met die basis. Vaak zit er sociale binding en emotie aan een plek. Mensen wonen er soms al veertig of vijftig jaar”, zegt Melanie.

Ze vervolgt: “Met transformatie geven we met een bestemmingswijziging een tweede leven aan bestaande bouw, zoals een ziekenhuis, kantoor of schoolgebouw. Op een andere manier dan we met reguliere sloop en nieuwbouw doen. Bestaand vastgoed biedt namelijk een schat aan grondstoffen. Zo gaan we niet alleen verspilling tegen, maar behouden we ook historische waarde.”

Melanie illustreert dat. “Elk transformatieproject pakken we op een eigen manier aan. Zo transformeren we in Deventer het voormalige Sint Geertruiden Ziekenhuis tot 82 appartementen en eengezinswoningen. Met 16.000m2 is dit een imposant gebouw met opmerkelijke details.

 

''Bestaand vastgoed biedt een schat aan grondstoffen''
Melanie Stemerdink, Hoofd Renovatie & Transformatie bij Koopmans Bouwgroep

Een ander voorbeeld is een project voor Woningstichting SWZ in Zwolle, waar Koopmans 26 bestaande appartementen verduurzaamd. “Hier geven we aan hoe elke grondstof bijdraagt aan de circulariteit. We kiezen bijvoorbeeld niet voor keramische wand- en vloerafwerking in de toiletten en badkamers, maar voor panelen, die weer demontabel zijn. Dat is niet alleen circulair, maar ook goed te onderhouden.” Ook speelt heldere bewonerscommunicatie hier een rol. Melanie vervolgt: “Er vindt natuurlijk een flinke verbouwing plaats in de woningen. Maar in goed overleg konden de bewoners hier gedurende de renovatie blijven wonen.”

Duurzaamheid is iets wat Melanie niet alleen in haar professionele leven belangrijk vindt. “Vanuit mijn intrinsieke motivatie maak ik duurzame keuzes en ben ik mij bewust van de impact hiervan op het milieu en de omgeving. Ik probeer mijzelf hier continu in uit te dagen. Daarom ben ik blij dat Koopmans tot TBI behoort. We worden gestimuleerd met duurzame thema’s en sparren met onze  zusterondernemingen, waarmee we elkaar versterken, van elkaar leren en ‘best practices’ overnemen. Met een grote groep ontwikkelaars en professionals, zowel binnen Koopmans als andere TBI-ondernemingen, kunnen we zodoende ook totaaloplossingen aanbieden. Daar komen bijzonder mooie projecten en ontwikkelingen uit”, sluit Melanie af, “en daar zijn we trots op.”

Stuur verhaal door