Diversiteit

'Ik ben een echte woningbouwvrouw'

Ingeborg Verheijen (1970) startte als directeur bij Hazenberg Bouw in maart 2020 toen Nederland voor het eerst in lock down ging en alles anders werd. Voordat ze toetrad tot de directie werkte ze er al 3 jaar als Hoofd Ontwikkeling van Hazenberg. Daarmee lukte het haar om toch een vliegende start te maken. Daarbij kwam haar nieuwsgierige aard goed van pas. “Ik houd ervan om aan verschillende tafels te zitten en veel verschillende mensen te ontmoeten. Of deze gesprekken nu fysiek of online zijn.”

Thuiskomen

Hazenberg is al 75 jaar thuis in woningbouw en ontwikkelt en bouwt een breed pallet, van woningen tot en met complexe appartementencomplexen. “We ontwikkelen mooie plekken waar mensen fijn kunnen thuiskomen.” Ingeborg is echt bevlogen als het gaat om het goed ontwikkelen van gebieden. Een huis is voor vele generaties van toegevoegde waarde, niet alleen omdat je er prettig, comfortabel en duurzaam kunt wonen en leven, maar het biedt ook financieel gezien waardevastheid. “Als je een gebied goed ontwikkelt, dan vertegenwoordigt dat veel meer dan alleen een huis. Het betekent zoveel meer. Als je kijkt naar de jaren ‘30 huizen. Die huizen en wijken die zijn vandaag de dag nog steeds heel gewild omdat ze echt goed ontwikkeld en gebouwd zijn. Zo’n zelfde waarde wil je vandaag ook ontwikkelen. Daarom zeggen we ook: Wij bouwen niet alleen huizen, maar thuiskomen en wat mij betreft begin thuiskomen niet pas bij je voordeur, maar als je jouw buurt inrijdt.” 

''Het helpt echt als je minder terughoudend bent en op een bepaalde manier zichtbaar maakt wat je doet en betekent voor het werk.''
Ingeborg Verheijen, Directeur Hazenberg Bouw

Innoveren en klantwaarden gaan hand in hand

Voor Ingeborg gaat het denken over innovatie hand in hand met het denken vanuit klantwaarden. “Ik vind het geweldig als we woonomgevingen ontwikkelen met een duidelijke eigen kleur en identiteit, die precies passen in de buurt waar het voor is ontwikkeld. Zo’n wijk waarvan je nu al weet dat je daar over 30 jaar nog met trots langsrijdt.” Zo’n bijzonder project is Achttien81 in Dongen waar Hazenberg passend voor de situatie en de behoefte van de mensen van Dongen iets unieks creëert. “Het levert echt een ander nieuw woonmilieu op voor het dorp. Zo’n project waardoor jonge gezinnen toch een toekomst zien in het dorp en willen en kunnen blijven wonen. En door de toevoeging van appartementen bijdraagt aan de doorstroming van senioren, waardoor eengezinswoningen vrijkomen. Maar ook een nieuwe doelgroep aantrekt. Een groep die liefde heeft voor monumenten. Niet méér-van-hetzelfde, maar steeds weer verrassen. Daarin laten we onze innovativiteit zien.”

Veranderen

Al haar hele carrière werkt Ingeborg in de typische mannelijke wereld van, bouwmanagementbureaus, vastgoedadvisering, projectontwikkeling en bouwbedrijven. “Ik weet niet beter dan dat ik altijd in gezelschap ben van overwegend mannen. Ook in de directie ben ik de enige vrouw. Daarmee is haar rol, impact en zichtbaarheid gegroeid. Bij Hazenberg werken inmiddels al bijna 20 procent vrouwen. “De laatste jaren zie ik dit ook veranderen aan opdrachtgevers en leverancierskant. Vooral ook bij corporaties, architecten, makelaars maar ook bij gemeenten neemt het aantal vrouwen op sleutelposities toe. Met haar jarenlange ervaring kan Ingeborg de verbale en non-verbale communicatie van haar mannelijke collega’s ‘lezen’. “Mannen luisteren misschien niet zo zichtbaar, of reageren niet direct op wat je te vertellen hebt, maar horen vaak wel heel goed wat je boodschap is. En als je goed oplet zie je op onverwachte momenten dat zaken opeens ingebracht worden of veranderen. Het op een later moment omarmen van een verandering die eerder op tafel leek te blijven liggen doe ik dan ook graag.” 

Zo spant Ingeborg zich in voor het bieden van kansen voor mensen met afstand op de arbeidsmarkt. Mooi om te zien is dat Hazenberg nu partner is van JINC gericht op gelijke kansen op de werkvloer. “Het zou fantastisch zijn als we ook het PSO-certificaat voor elkaar kunnen krijgen. Nu zie ik dat anderen daar ook aandacht voor vragen en uit zichzelf hier voorstellen voor doen. Dat vind ik echt mooi om te zien.” Voor Ingeborg heeft inclusiviteit voor Hazenberg een veel bredere betekenis. “We bouwen voor diverse doelgroepen uit alle welstandsklassen; ook mensen die niet zelfstandig kunnen wonen of voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ik vind het belangrijk dat we daar meer voor betekenen en aandacht hebben voor een woonomgeving waar iedereen zich thuis voelt.”

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan

Ingeborg heeft de afgelopen 30 jaar verschillende rollen bij verschillende organisaties vervuld. “De tijd van de financiële crisis was wel echt lastig. Dan kon je met je eigen kracht zaken niet zomaar in beweging krijgen.” Daar leerde zij anders te denken en doen. “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan.” Daarmee creëer je kansen. “Er is uiteindelijk altijd een richting en een oplossing”, stelt ze.

Sommige momenten in iemands loopbaan zijn echt bepalend. Dat Ingeborg niet bang is aangelegd en avontuurlijk van geest is zie je ook in de keuzes die ze gemaakt heeft. “Ik heb altijd eerst mijn baan opgezegd voordat ik ging solliciteren voor een nieuwe rol. Ik vind het wel mooi om te kijken wat er dan op mij afkomt en ben niet bang om op avontuur te gaan. Natuurlijk is het ongekende dan ook wel spannend, maar ik heb altijd vertrouwen gehad dat het juiste voor mij dan op mijn pad komt. En tot nu toe is het altijd zo gegaan.”

Op reis

Dat avontuurlijke heeft ze niet alleen op haar werk. Ook privé gaat Ingeborg het avontuur aan.” Als we haar vragen naar haar vakantieplannen vertelt ze dat die nog open liggen: “Eerlijk gezegd gaan wij niet op vakantie, wij gaan altijd op reis.” Voor haar is dat wezenlijk wat anders. “We stippelen op hoofdlijnen een route uit, pakken onze camper en zien dan wat we onderweg tegenkomen.” Met haar man en zoontje van 11 zwerft ze door Europa en geniet van onverwachte ontmoetingen. Ze vindt het heerlijk om zo met elkaar op te trekken en veel tijd samen te hebben. “Zelfs een onbeduidende plek kan interessant zijn door een bijzondere ontmoeting. En als we iets bedacht hebben om te ondernemen en het gaat opeens regenen, dan trekken we gewoon een regenjas aan. Voor ons uit schuiven of annuleren doen we niet snel. We hebben het tenslotte niet voor niets bedacht.”

Ze kijkt eigenlijk ook heel pragmatisch naar hoe zij haar work/life balance kan beïnvloeden. “Ik besteed zo veel mogelijk huishoudelijke taken uit.” En dat is direct ook een tip aan anderen: Maak heldere keuzes en besteed dingen uit die je uit kunt besteden. “Ik vind het gewoon zonde om mijn tijd daaraan te besteden als anderen dat ook voor ons kunnen doen. Daarmee creëer ik de tijd voor mijn werk en hebben we meer tijd om samen te zijn.” 

''Met slechts 11% vrouwen op de loonlijst is het duidelijk dat er bij TBI een impuls nodig is op diversiteit.''

Lees hier ons hele verhaal

Zichtbaar zijn

Ingeborg is zich zeker bewust van de voorbeeldrol die ze vervult voor andere vrouwen. “Ik ben benaderbaar voor andere vrouwen en steun hen bewust waar dat nodig is. Het gaat dan soms om kleine dingen die toch een groot verschil maken. Het voeren van een gesprek, het delen van mijn ervaringen of iemand een steuntje in de rug geven. Het is fijn om daarmee andere vrouwen te helpen.” Met haar plek in de directie kan zij het geheel van de organisatie goed overzien. Daardoor valt het haar op dat vrouwen zich duidelijk minder profileren dan mannen. “Het helpt echt als je minder terughoudend bent en op een bepaalde manier zichtbaar maakt wat je doet en betekent voor het werk. Daarmee zet je jezelf ook in de picture en vergroot je jouw zichtbaarheid. Zichtbaar zijn is iets dat je kunt leren en gaat ook gewoon over het zorgen voor het up-to-date houden van je LinkedIn-profiel.” 

Ingeborg woont samen met haar man en zoontje in Vught, waardoor ze dicht bij haar werk woont. “Ideaal! Dicht bij je werk wonen maakt dat ik zaken goed kan combineren. Wat mij betreft een echte tip voor anderen.”

  •  

Stuur verhaal door