Diversiteit
TBI wil de komende jaren meer vrouwen aantrekken en laten doorstromen naar management- en directieposities. In dit kader portretteren we verschillende vrouwen die werken bij één van de bedrijven van TBI. Deze keer zetten we Lotte Slaghekke in de picture. Ontwikkelingsmanager bij Koopmans.
Twentse nuchterheid
Lotte Slaghekke (1984) heeft het heel goed naar haar zin bij bouwbedrijf Koopmans waar zij sinds november 2013 werkt. Dat heeft niet alleen te maken met de mooie bouwprojecten, maar juist ook met de kenmerkende Twentse nuchterheid van Koopmans. Lotte is geboren in Bentelo, ging in Hengelo naar de middelbare school en woont nu na omzwervingen in Enschede. “Mensen hebben hier aan een half woord genoeg en hoewel Koopmans een relatief groot bouwbedrijf is, zijn de lijnen kort en kun je best direct naar elkaar zijn.” Als ontwikkelingsmanager heeft ze momenteel een groot project in de wijk Roombeek in Enschede onder handen met ongeveer 240 huurappartementen.
Affiniteit met techniek
Aanvankelijk droomde Lotte van een baan als piloot. Het gevoel van vrijheid sprak haar aan. Maar na een rondje langs allerlei opleidingen veranderde ze van koers en koos voor Bouwkunde aan de HTS in Enschede. “Ik keek altijd naar mooie gebouwen en het intrigeerde me hoe ze die konden bedenken en bouwen.” Haar affiniteit met techniek zat er al vroeg in. Op de havo deed ze bewust examen in de bètavakken. Niet vreemd, met een technische vader en een moeder in finance. Het betekende dat ze in een klas zat met maar drie meiden. “Zo was het nu eenmaal.” Op de HTS was die verhouding niet heel anders.
De studie ging haar goed af en in het laatste jaar van de studie koos ze voor de richting Architectuur. “Daarvoor volgde ik een jaar lang elke vrijdag en zaterdag les op de Kunstacademie in Arnhem. Ik genoot ervan om met al die ruimdenkende studenten op te trekken.” Na de HTS ging ze door naar de TU Delft, waar ze eerst het schakeljaar deed voor haar Master. “Het werd me snel duidelijk dat Architectuur te abstract was en ik me meer wilde richten op het verbeteren en versterken van het woongenot in binnensteden. Daardoor paste de opleiding Real Estate & Housing beter bij mij.” In Delft dook ze vol overgave in het studentenleven en woonde ze in een gezellig gemengd studentenhuis.
Lotte Slaghekke
Almere Duin, Koopmans Bouwgroep
Korte lijnen
Haar afstudeeronderzoek naar de ‘contractuele verplichtingen tussen betrokken partners vastgelegd in de bouwteamovereenkomst’ deed ze bij BAM in Arnhem. Daar bleef ze ook na haar afstuderen werken. “Na mijn start, in een commerciële functie, deed zich een kans voor als technisch plan ontwikkelaar bij BAM in Zwolle. Die kans pakte ik met beide handen aan.” Tijdens de introductiecursus bij BAM leerde ze twee vrouwelijke collega’s kennen met wie ze nauw optrok. “Als vrouwen onder elkaar zoek je elkaar toch onbewust op, heb je andere gesprekken en help je elkaar. We waren ‘partners in crime’.” Een vriendschap die blijvend is.
Tijdens de bouwcrisis schuift ze door en werkt ze, na haar zwangerschapsverlof, een jaarlang vanuit een bouwkeet waar ze het vak van dichtbij leert. Om zich verder te ontwikkelen stapt Lotte over naar een nieuwe baan waarbij ze in aanraking komt met Koopmans. “Het klikte direct. Koopmans is qua bedrijf overzichtelijk en voert grote aansprekende projecten uit. Verder zijn de lijnen kort en krijg je de ruimte om zelf beslissingen te nemen.” Lotte start als tendermanager bij Koopmans, dat een zelfstandig bedrijf is binnen TBI. “Ik begon gewoon en heb in een jaar veel verschillende projecten gedaan.” Toen ze terugkwam van het zwangerschapsverlof van haar tweede kindje werd ze projectontwikkelaar op een groot project in Amsterdam tegenover Artis. “Voor één projectontwikkelaar was die opdracht te omvangrijk en ik vond dat zo’n gaaf project dat ik me er een beetje tussen heb gedrukt.” Ze beet zich vast in deze opdracht die naadloos bij haar opleiding paste.
Mijn werk is mijn passie
“Mijn werk is mijn passie en daar haal ik heel veel energie uit. Samen mooie projecten realiseren. Steden mooier en completer maken voor nu en in de toekomst. Nieuwe woningen toevoegen of juist ons bestaande vastgoed transformeren en herbestemmen. Niet alleen oog voor nieuwbouw maar ook juist ons bestaande vastgoed omarmen en weer nieuw leven geven.
Als ontwikkelingsmanager is ze eindverantwoordelijk voor het project Roombeek, het voormalige gebied van de vuurwerkramp, in Enschede. Lotte heeft een sterke kijk op de kwaliteit van de woningen en de omgeving waar ze bouwt. Daarnaast vindt ze het belangrijk om een goede mix van doelgroepen te bedienen. Eén project richt zich voornamelijk op de 55+ doelgroep waar het ‘lang zelfstandig blijven wonen’ belangrijk is in het ontwerp. “Een plek waar je fijn kunt wonen, met veel daglicht, mooie ramen en een gemetselde gevel. Gelegen in een gebied met vele culturele voorzieningen.”
Autonoom
Als vrouw beweegt Lotte zich gemakkelijk in de bouwwereld. “Ik denk dat ik met mijn frisse blik een inbreng lever die helpt om de besluitvorming te verbeteren. Een goede mix aan personen verandert vanzelf de dynamiek en iedereen voelt zich gehoord.” Lotte denkt even na over hoe het er precies aan toegaat in vergaderingen, wanneer een aantal mannen het hoogste woord heeft. “Ik laat het altijd eerst gewoon gaan en op een gegeven moment vat ik alles samen en voeg toe wat ik denk dat er moet gebeuren en waarom ik dat vind.” Lotte merkt dat ze veel ruimte krijgt: “Ik ben best wel autonoom. Veel dingen overleg ik niet, die doe ik gewoon op mijn gevoel. Anderen noemen het ook wel solistisch.”
Vrouwen steunen en helpen elkaar
Hoewel ze goed met de mannelijke dynamiek omgaat mist Lotte wel vrouwen om zich heen. Wat zullen meer vrouwen die aan de slag gaan en doorstromen naar bepalende posities brengen? “Met meer vrouwen wordt de sfeer anders en wordt het blikveld verbreed.” Zichtbaarheid van vrouwen in bepalende posities is belangrijk om anderen aan te trekken en door te laten stromen. “Het helpt als er een vrouwelijk directielid is en de mix in het hele bedrijf verandert. Bij onze klanten zit immers ook een mix aan personen.” Momenteel is er een schaarste aan technici, waardoor het überhaupt lastig is om de juiste mensen aan te trekken. “Daar moeten we echt tijd in investeren en dat begin al op de middelbare school. Hoe zorgen we ervoor dat meer meisjes en jongens technische vakken kiezen? Dan helpt het als je aansprekende rolmodellen hebt. Mijn kinderen weten niet beter dan dat een vrouw ook prima in de techniek en bouw kan werken.”
Bepalende positie in de woningbouw
In haar loopbaan volgt Lotte steeds haar hart. Het is duidelijk dat ze nog lang niet klaar is met haar werk in de bouw. Als ze denkt over de toekomst, dan doet ze dat steeds in stappen. Met het oog op de grote bouwopgave voor de komende jaren ziet ze voor zichzelf absoluut een rol van betekenis. “Wat is er nu mooier dan dat ik ervoor kan zorgen dat steden mooier worden, zorgen dat er goede diversiteit ontstaat en dat je mensen blij kan maken met een prachtige woning”