Diversiteit

TBI wil de komende jaren meer vrouwen aantrekken en laten doorstromen naar management- en directieposities. In dit kader portretteren we verschillende vrouwen die werken bij één van de bedrijven van TBI. Deze keer zetten we Sara Gistelinck in de picture. Zij is BIM-Manager van ERA Contour.

Sara Gistelinck (1993) werkt al sinds 2015 bij TBI en is BIM-manager bij ERA Contour in Zoetermeer. Ze is ervan overtuigd dat TBI nog veel meer kan profiteren van de unieke kwaliteiten van vrouwen “Voor mij is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat ik als vrouw en moeder óók manager ben met een technische functie. Maar zo vanzelfsprekend is dat helaas nog niet.”

Deze veelzijdige Vlaamse vakvrouw koos bewust voor het traineeship bij TBI. “Ik wilde nog veel leren en koos met het oog op het maatschappelijk verantwoorde profiel voor TBI.” Met haar brede interesse vond ze het op de middelbare school lastig om een studierichting te kiezen. Uiteindelijk werd het de studie Burgerlijk ingenieur - Architectuur in Leuven. Na haar bachelor kwam ze naar Nederland en koos ze voor de Master Architecture, Urbanism & Building Sciences aan de TU Delft. Daarmee woonde ze ook in de buurt van haar Nederlandse vriend met wie ze inmiddels is getrouwd.

Invloed op iemands leven

In het begin van haar traineeship wist ze dat ze uiteindelijk wilde ‘landen’ bij het a-typische woningbouwbedrijf ERA Contour. “Ik heb de meeste affiniteit met woningbouw, omdat je daarmee de meeste invloed hebt op iemands leven.” Ze plande haar traineeship bewust rond haar einddoel bij ERA. Haar eerste baan was bij het toen net gerobotiseerde Voorbij Prefab, waarna ze overstapte naar JP van Eesteren. Daar werkte ze in de werkvoorbereiding en uitvoering aan het gebouw van de European Patent Office in Rijswijk. “Super leerzaam. Je loopt in zo’n rol als uitvoerder tegen je eigen fouten uit de voorbereiding aan.”

Sara Gistelinck, BIM-manager bij ERA Contour

SAWA, een project van ERA Contour

One of the guys

Het is duidelijk dat in de uitvoering diversiteit ver te zoeken is. “Op de bouwplaats liep ik als enige vrouw rond.” Mannen leken dat meer bijzonder te vinden dan zijzelf. “Ik sta mijn mannetje wel.” Dat Sara van aanpakken weet, was voor iedereen snel duidelijk. “Als ik een zware zak tilde, kwam er altijd wel een timmerman die het van me wilde overnemen”, maar voor Sara was dat niet nodig. “Ik dacht ‘ik zal ze eens laten zien wat ik kan’. Ik ben een vrouw en niet incapabel.” Ze voelt zich al snel ‘one of the guys’, ook in de bouwkeet. “En als de grappen in de bouwkeet te erg werden, dan zei ik er gewoon wat van.”

Afdeling Initiatief & Concept

Na de ‘harde’ wereld van de uitvoering stapte ze over naar de afdeling Initiatief & Concept. “In vergelijking met de uitvoering, vinden velen dit nogal zweverig”, zegt ze lachend. In deze rol ging het meer over woon- en wijkconcepten, duurzaamheid en sociale structuren. Daarnaast werkte ze ook één dag in de week op de afdeling Planontwikkeling waar ze het werk van de engineers ontdekte: “Ik dacht toen, dat wil ik ook.” Als engineer is het belangrijk dat je het werk van werkvoorbereiders goed kent. Na haar TBI traineeperiode kwam ze dus in dienst als werkvoorbereider. Een startende werkvoorbereider mocht toen eerst een speciaal mini-traineeship doen bij de kostendeskundigen, de BIM-afdeling en Inkoop. “Zo heb ik inmiddels van bijna elke functie geproefd.” Bij de BIM-afdeling voelde ze zich als een vis in het water.

Rijdende trein

Na haar zwangerschapsverlof sprong ze noodgedwongen op een ‘rijdende trein’ als werkvoorbereider. “Ze gaven me al het vertrouwen en vonden dat ik het goed deed, terwijl ik telkens bang was dat er dingen geleverd zouden worden die niet zouden kloppen. Daar kom je dan pas maanden later achter. Dat voelde als een zwaard van Damocles.” Hoewel iedereen tevreden was, paste deze rol haar niet. Na enige tijd keerde ze terug naar de BIM-afdeling van ERA. “Als BIM-modelleur werkte ik nauw samen met de BIM-manager. Toen hij een andere baan kreeg, vroegen ze of ik hem wilde opvolgen.” Ze omarmde snel haar nieuwe positie. “Ik voelde de vrijheid om het werk zo in te richten zoals ik dat het beste vond.”

Vrouw, moeder én manager

Sara vindt het belangrijk rolmodel te zijn voor studentes en andere jonge vrouwen. “Voor mij is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat ik als vrouw en moeder óók manager ben met een technische functie.” Ze heeft gemerkt dat velen een mening hebben over werkende moeders en dat er vaak met ‘twee maten wordt gemeten’. “Ik heb inderdaad twee kleine kinderen en ben carrière aan het maken. Het is voor mij allebei belangrijk.” Sara is heel duidelijk als het gaat over het dogma dat je fulltime moet werken om carrière te maken: “Het is volgens mij heel goed mogelijk om een carrière te maken in vier dagen; Voor mannen én vrouwen. Het idee dat je een bepaalde functie alleen kunt bekleden als je fulltime werkt, is wat mij betreft echt achterhaald. Bovendien is de arbeidsmarkt krap dus die luxe heeft een bedrijf gewoon niet meer. Ik weet zeker dat over tien jaar de wereld er op dit gebied echt anders uitziet.”

Flexibiliteit voor mannen en vrouwen

Het is duidelijk dat jonge moeders en vaders op twee fronten zaken te managen hebben: thuis en op het werk. “Het is fijn om na je zwangerschapsverlof op een vertrouwde plek in te stromen en niet ergens blind in te hoeven duiken. Dat besef je pas als je het zelf een keer hebt meegemaakt, denk ik. Als een werkgever hierin wil meedenken, kun je beide rollen beter combineren. Dat is goed voor allebei.” Sara is een duidelijke pleitdrager van gelijkwaardige behandeling van iedereen en dat betekent niet automatisch een gelijke behandeling. “Soms is voor de één flexibiliteit essentieel, terwijl voor de ander juist een strikte scheiding van werk en privé echt belangrijk is. Beide moet kunnen.”

“Voor mij is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat ik als vrouw en moeder óók manager ben met een technische functie.”
Sara Gistelinck, BIM-manager bij ERA Contour

Divers samengestelde selectiecommissie

Dat TBI nog veel meer kan profiteren van de unieke kwaliteiten van vrouwen is voor haar duidelijk. “Hersenen van mannen en vrouwen werken anders. Daar hoort ander gedrag bij.” Het is de kunst om elkaars gedrag te leren begrijpen en waarderen. “Een gemiddelde vrouw stelt meer vragen om haar taak zo goed mogelijk in beeld te brengen om haar kans op succes zo groot mogelijk te maken.”

Als tip om de toestroom van vrouwen bij TBI te vergroten stelt Sara voor om leidinggevenden op alle niveaus bewust te maken van de psychologie bij een selectieprocedure. “Blijkbaar zoeken we tijdens een selectieprocedure naar iemand waar we onszelf in herkennen. Als je je daarvan bewust bent en begrijpt dat de beste kandidaat voor de job niet per se op jou hoeft te lijken, geef je de andere kandidaten eerlijkere kansen. Terwijl je wacht op die bewustwording kun je diversiteit al een kickstart geven door te zorgen dat er altijd een vrouw of iemand met een andere culturele achtergrond bij een selectiegesprek zit.”

Hoe haar toekomst eruitziet? “Ik zit hier de komende jaren nog wel.” Ze blijft zich uitdagen om haar idealen te verwezenlijken. “Later wil ik kunnen terugkijken en weten dat ik heb bijgedragen aan het een stukje mooier maken van de maatschappij.”

Ook werken bij een TBI-onderneming?

Stuur verhaal door