Diversiteit

Avonturier met een missie

Als we Maaike Perenboom (1975) spreken staat ze op het punt om haar laptop voor vier weken dicht te klappen voor een welverdiende vakantie. Een reis naar Noorwegen kon door corona helaas niet doorgaan, maar ze hoopt met haar gezin nog wel naar Zweden te kunnen afreizen. “We zullen zien”. 

Echt verschil maken 

Maaike is sinds 2018 Ontwikkelaar bij Synchroon – een innovatieve projectontwikkelaar onder de vlag van TBI. Synchroon werkt – zo staat te lezen in het jaarverslag van TBI - gericht aan het ontwikkelen van mooie gebouwen in en bij de stad die op een positieve wijze impact hebben op mens, natuur en maatschappij. 

In haar rol kan zij echt het verschil maken. “Er is geen plan B. Juist in deze tijd van de grote transities en systeemveranderingen moeten we nú in actie komen om blijvende schade aan de aarde en grote klimaatrampen te voorkomen. Het mooie is dat ik met mijn werk echt kan bijdragen aan de manier waarop we in de toekomst in Nederland wonen, leven en werken en ons verhouden tot de wereld om ons heen.”

''Ik weet eigenlijk niet beter en let niet op die verschillen. Wat mij betreft werk ik gewoon met professionals.”
Maaike Perenboom, Ontwikkelaar bij Synchroon

Circulair ontwikkelen

Een mooi voorbeeld hiervan is het stedenbouwkundige traject voor Merwede (deelgebied 5 Merwedekanaalzone) bij Utrecht waar Maaike de afgelopen jaren trekker was van de visie op duurzaamheid. Het gebied aan het Merwedekanaal, dat Synchroon samen met AM verwierf, wordt samen met 11 partijen omgetoverd tot een eigentijdse stadwijk. Het gebied heeft een enorme dichtheid om de groei van de stad zo duurzaam mogelijk op te vangen. En dat is precies waar Maaike veel energie van krijgt. “Samen iets unieks ontwikkelen voor het stedelijk leven in Utrecht door slim te innoveren en de lat op het gebied van duurzaamheid en circulariteit steeds hoger te leggen. Ik hoop dat het niet alleen een mooi aangelegd gebied wordt, maar echt een plek met een ziel. Een plek die alle Utrechters in hun hart sluiten.”

Blijven innoveren in het Merwede-lab

Maaike heeft met het Merwede-lab een baanbrekende manier gevonden om voor dit gebied te blijven innoveren. “Normaal gesproken maak je met elkaar harde afspraken over zaken die je gaat realiseren. Daar zet je dan je handtekening onder. Maar gezien de hoge duurzaamheidsambities is het essentieel dat we blijven innoveren en experimenteren en geen genoegen nemen met de kennis van vandaag.” De partijen in het Merwedegebied willen ook de innovaties van morgen en overmorgen toepassen. Dat betekent dat het ondertekende plan geen status quo is, maar de komende jaren in ontwikkeling blijft. 

“We innoveren en experimenteren en leggen de lat steeds hoger om de wijk zo duurzaam en circulair mogelijk te maken. Dat is echt uniek.” Alle betrokken partijen hebben commitment afgegeven met de daarbij horende begroting, planning, doelstellingen en financiële toezegging."

Maaike Perenboom, Ontwikkelaar bij TBI-onderneming Synchroon

Synchroon Circulair gelanceerd

Het afgelopen jaar heeft Maaike haar visie en gedachtegoed over circulair ontwikkelen verder uitgewerkt en vertaald in een prachtig boek en website Synchroon Circulair, dat begin juli is gelanceerd. Samen met experts en collega’s identificeerde zij zeven impactgebieden die de pijlers vormen voor circulair ontwikkelen: Sterke samenleving, Gezondheid & Geluk, Stadsnatuur, CO2-reductie, Circulair bouwen, Circulaire stromen en Circulaire businesscases. Per pijler is het specifieke gedachtegoed uitgewerkt. “Veel mensen worstelen met de vraag hoe je duurzaamheidsambities ook echt kunt concretiseren en toepassen. Hier zijn we afgelopen jaren naar op zoek geweest, ‘wat ligt in onze invloedssfeer?’ Het boek is een stand van zaken en oproep om huidige inzichten vooral verder te ontwikkelen. Om grip te krijgen op impact die we kunnen maken organiseerde Synchroon kennissessies met collega’s en top-experts waarbij de uitdagingen steeds vanuit een integrale duurzaamheidsbenadering werden bekeken. “Het was prachtig om alles bij elkaar te brengen in dit boek.”

Impact klimaatverandering

Op het moment dat we Maaike spreken worden delen van Duitsland, België en Limburg geteisterd door overstromingen. De kracht van het water is verwoestend en de gevolgen angstaanjagend. Het zet de discussies over klimaatadaptief bouwen en de effecten van klimaatverandering weer in een ander perspectief. “Daar kan ik slecht van slapen. Ik hoop dat hiermee de sense of urgency toeneemt en de discussies over klimaatverandering en dat wat ons te doen staat groeit.”

''Met slechts 11% vrouwen op de loonlijst is het duidelijk dat er bij TBI een impuls nodig is op diversiteit.''

Avonturier met een opdracht

Als we Maaike vragen naar het verloop van loopbaan komen er prachtige verhalen naar boven. Zo nam zij tot twee keer toe een rigoureuze beslissing die achteraf gezien allebei bepalend waren voor haar loopbaan. Maaike heeft tijdens haar studie Bouwkunde aan de TU Delft veel gereisd, internationale stages en studies gedaan. Toen haar man een aantal jaar later de kans kreeg om een paar jaar in Singapore te gaan werken besloot ze mee te gaan. “Op zoek naar het avontuur.” Het kostte haar wat tijd om een passende baan te vinden. “Ik kwam op een gegeven moment een man tegen die ontdekte dat ik Stedenbouwkunde aan de TU Delft had gestudeerd en hij was meteen verkocht.” Ze ging werken bij HOK waarbij ze een volledig internationaal team van architecten aanstuurde en masterplannen maakte voor de Vietnamese, Indiase en Indonesische markt. “100 procent uit mijn comfortzone. Maar het geeft enorm veel zelfvertrouwen als het dan lukt.” Weer terug in Nederland ging ze weer aan de slag bij Amvest, omdat ze daar meteen vanaf het begin al veel verantwoordelijkheid had gekregen en veel ‘meters’ kon maken in uitdagende ontwikkelingen als Ontwikkelingsmanager. Na een aantal jaar trok het buitenland weer. “Onze kinderen waren nog jong genoeg om een nieuw avontuur aan te gaan. We vertrokken voor een jaar naar Portugal. Mijn man zegde zijn baan op en nam de zorg voor de kinderen op zich en ik bleef ‘op afstand’ werken voor Impact Hub in Amsterdam en volgde tegelijkertijd de studie THNK – School of Creative Leadership in Lissabon. Een unieke tijd die in het teken stond van 100 procent inspiratie en een totaal andere benadering. Beide buitenlandse avonturen zijn bepalend geweest voor mijn drive en houding ten opzichte van mijn werk.” Na een jaar keerden zij weer terug naar Nederland, omdat ‘in dit bijzondere land’ toch wel erg veel mooie kansen voor het oprapen lagen. Ze start dan als developer bij Being. 

Vrouw in mannen-wereld

Al sinds haar studie in Delft heeft Maaike in een overwegend mannen-wereld gewerkt. “Ik weet eigenlijk niet beter en let niet op die verschillen. Wat mij betreft werk ik gewoon met professionals.” Maar soms ontstaat er een masculiene setting die vraagt om doorbroken te worden, want het cliché van de dominante zelfingenomen vastgoedman bestaat natuurlijk ook. Dit is een beeld waar ze toch ook wel tegenop moet boxen. Ze vertelt over een situatie nog niet zo lang geleden waarbij ze bij een nieuw project in gesprek gingen met buurtbewoners. Een vrouw sprak op luide toon dat ze ‘tegen die vieze vuile vastgoedboeren is’. Maaike: “Toen ben ik na afloop naar die vrouw gelopen om mij voor te stellen als één van die vastgoedvrouwen. Ik paste duidelijk niet in haar beoogde clichébeeld, en merkte dat ze dat ongemakkelijk vond en niet openstond voor nuance. Ik paste wat haar betreft duidelijk niet in dat plaatje.”

Na een moment van stilte stelt Maaike dat ze het opvallend vindt dat het hele man/vrouw issue op het werk eigenlijk vooral bij de wat oudere generatie speelt. “Bij jongere mensen zie ik veel minder van het typische masculiene gedrag. In mijn werk merk ik er eigenlijk maar heel weinig van en als het zo langzaam opschuift, dan biedt dat dus perspectief voor mannen en vrouwen in de toekomst.”

“Bij jongere mensen zie ik veel minder van het typische masculiene gedrag. In mijn werk merk ik er eigenlijk maar heel weinig van en als het zo langzaam opschuift, dan biedt dat dus perspectief voor mannen en vrouwen in de toekomst.”

Laptop blijft in het weekend dicht

Het afgelopen anderhalf jaar was met de coronamaatregelen pittig. “Ik heb overwegend thuis gewerkt en dat heeft de work/lifebalance eigenlijk niet verbeterd. Het lijkt erop dat iedereen juist harder en langer ging werken toen de reistijd er afviel.” Maaike heeft voor zichzelf een paar spelregels om de work/life balance in controle te houden. “In het weekend werk ik eigenlijk nooit.” Op vrijdag einde dag klapt zij haar laptop dicht en die gaat maandagochtend pas weer open. “En als het moet dan zit ik om 6 uur ‘s ochtends al iets voor te bereiden. Maar niet in het weekend. Dat geeft me rust.”

Stuur verhaal door