Duurzame oplossingen? Zo doen we dat!

Klimaatverandering, waarschijnlijk de grootste uitdaging waar onze maatschappij voor staat, gaat ons aan het hart. Daarom is duurzaamheid de belangrijkste pijler in onze strategie. Een pijler met twee thema’s: de circulaire transitie en de energietransitie, die we vertalen naar een aantal praktische voorbeelden.

Nederland krijgt de eerste energieneutrale tunnel ter wereld. Een project van o.a. Croonwolter&dros en Mobilis waarbij de tunnel evenveel stroom opwekt als gebruikt. Om dit te realiseren worden op meerdere vlakken duurzame energieoplossingen toegepast. Slimme innovaties op het gebied van energie, warmte en verlichting leiden samen tot energiereductie.

Zo werken in de tunnel van de toekomst de meeste installaties op gelijkspanning (in plaats van wisselspanning). Zonnepanelen wekken energie op en restwarmte wordt opgeslagen onder de grond en op een later moment weer gebruikt. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor natuurontwikkeling. Maar ook gebruik van lichter asfalt, speciale coating op de muren en zuinige LED-verlichting zijn slimme oplossingen om het lichtverbruik en dus energie te verminderen. Toepassing van Solar Optic Fiber, 
zonlicht via glasvezel, maakt tunnels ook veiliger en energiezuiniger.