Een markt, maar allesbehalve marktconform

Annieke Smith, trainee TBI Acdmy

Wie ben je en wat heb je gestudeerd?

Ik ben Annieke Smith en woon samen met mijn vriend in centrum Rotterdam, waar ik een mooi uitzicht heb op diverse projecten van de TBI bedrijven, zoals de Red Apple, de Markthal en de Euromast.

In oktober 2012 heb ik mijn Master Real Estate & Housing afgerond aan de TU Delft. Mijn afstudeerrichting was Design and Construction Management, waarbij ik onderzoek heb gedaan naar de impact van het Bouw Informatie Model (BIM) op de rol van de projectmanager.

Waarom heb je voor het TBI Acdmy Traineeship gekozen?

Om eerlijk te zijn heb ik in eerste instantie niet gekozen om trainee te worden bij TBI. Er waren indertijd twee vacatures beschikbaar, één voor de functie Junior Integrale Bouwprocessen bij J.P. van Eesteren, de ander voor Trainee bij de TBI acdmy. Ik heb gekozen om te solliciteren voor de functie Junior Integrale Bouwprocessen, maar ben gelukkig trainee geworden. Waarbij ik de kans heb gekregen om niet alleen J.P. van Eesteren te leren kennen, maar ook heel TBI. En waarbij ik te zien krijg hoe TBI opereert als holding waaronder de individuele TBI bedrijven zich zelfstandig draaiende houden. Een uniek concept in de Nederlandse bouwwereld.

Welke opdrachten heb je gedaan?

  1. In mijn eerste periode van het traineeship heb ik bij J.P van Eesteren gewerkt. Tijdens deze periode heb ik meegeholpen met het opzetten van het verkoopproces van Dock21, een project in eigen ontwikkeling. Daarnaast heb ik de BIM strategie geschreven voor J.P. van Eesteren. Ook heb ik in het ontwerpproces van het nieuwe kantoor van het Europees Octrooibureau in Rijswijk meegedraaid. Tijdens dit project was ik onder andere verantwoordelijk voor de leanplanning, raakvlakkenmanagement en de integrale ontwerpnota.
  2. Op het moment van schrijven zit ik aan het einde van mijn tweede traineeperiode bij Mobilis. Tijdens deze periode draai ik mee als bouwprocesmanager bij de tender van de Rotterdamsebaan, een tunnel van knooppunt Ypenburg Den Haag in. Hierbij hou ik mij voornamelijk bezig met System Engineering en het managementsysteem ‘De Mobilizer’ werkbaar maken voor het team en het team begeleiden in het gebruik ervan. Daarnaast ben ik bezig om de processen van verschillende TBI bedrijven integraal samen te voegen om het integraal samenwerken te bevorderen.
  3. Vanuit TBI heb ik ook een opdracht meegekregen welke ik in samenwerking met de andere trainees uitvoer. Deze opdracht bestaat uit het opzetten van een TBI jongerennetwerk, ofwel BIT (Bring It Together). We zijn hier eind 2014 mee van start gegaan en alle jongeren binnen TBI zijn nu al erg enthousiast.

Beschrijf eens een typische werkdag.

Iedere dag van het traineeship is anders. Geen één dag loopt zoals je die 's morgensvroeg voorspeld hebt. Iedere dag komen er nieuwe kansen en mogelijkheden om de hoek kijken. Zolang je ervoor zorgt dat je de deadlines haalt en je uren maakt, ben je vrij in het indelen van je werkdag. De ene werkdag komen er 20 acties bij, de andere werkdag krijg je het voor elkaar om alle acties af te ronden. Kortom, een typische werkdag tijdens het traineeship is nooit saai en heel divers. En dat maakt het, dat ik iedere dag met een glimlach naar mijn werk ga.

Waar ben je trots op?

Ik ben het meest trots op de mate waarin ik ben gegroeid tijdens mijn eerste jaar van mijn traineeship. Zowel op het persoonlijke vlak, als binnen het bedrijf TBI. Je krijgt tijdens je traineeship volop de gelegenheid om de doelen die je aan het begin van de periode hebt gesteld te onderzoeken en te ontwikkelen. Er worden in het traineeship veel mogelijkheden geboden om te leren, jezelf te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen. Door die mogelijkheden ten volste te benutten, zorg ik ervoor dat ik het maximale uit mijn traineeship haal.

Wat vind je leuk aan het traineeship?

Wat ik erg leuk vind van het traineeship is, dat je in een vrij vroeg stadium al veel verantwoordelijkheden krijgt. Je wordt vrij gelaten om te ontdekken, jezelf te ontwikkelen, jezelf te bewijzen, maar ook fouten te maken.

Daarnaast is het ook leuk dat je tijdens het traineeship in een korte tijd verschillende bedrijven van TBI leert kennen. Niet alleen door de drie periodes bij verschillende TBI bedrijven, maar ook door de integrale projecten en integrale opdrachten waarbinnen ik een rol heb.

Hoe ervaar je de cultuur bij TBI?

Ik ervaar TBI als een open organisatie. Wanneer je met een goed idee komt wordt er naar je geluisterd. TBI staat open voor verandering en innovatie. TBI is continue bezig met het maken van de toekomst. TBI heeft de wil om te presteren en de mensen die bij TBI werken hebben dat ook.

Waarom raad jij anderen het TBI Acdmy Traineeprogramma aan?

Het TBI acdmy traineeprogramma is een unieke kans om jezelf te ontwikkelen en om mee te kunnen kijken bij verschillende facetten in de bouwwereld. Van wonen tot utiliteitsbouw, van infrastructuur tot industrie, maar ook installaties en offshore. Je kunt het zo gek niet verzinnen of TBI heeft het. Het traineeship geeft je de mogelijkheid om echt te ontdekken wat het beste bij jou past. Je wordt vrijgelaten in het formuleren van je eigen opdracht. Kortom, je hebt de koers van jouw traineeship geheel in eigen hand. Zoals ik al vertelde, een unieke kans.

Heb je nog vragen aan Annieke Smith, stel deze dan door een mailtje met je vragen te sturen naar eym.arkesteijn@tbi.nl.