Windvaan op kroon: hoogste punt A’DAM Toren bereikt

26 okt 2015

Vandaag is de 15 meter hoge windvaan op de kroon van de A’DAM Toren geplaatst. De A’DAM Toren (voorheen bekend als Toren Overhoeks) aan het Amsterdamse IJ, werd begin september ontdaan van de herkenbare groene en paarse steigerdoeken en hangsteigers. Nu de bouwkraan uit het hart van de A’DAM Toren is verwijderd en de windvaan geplaatst, is het hoogste punt van de transformatie bereikt. De stalen windvaan die nu bovenop de kroon staat, is ontworpen om de ventilatie van de A’DAM Toren te ondersteunen en bij te dragen aan de duurzaamheidseisen van het renovatieproject.

De windvaan is aan de binnenkant voorzien van twee verschillende luchtkanalen. Het ene kanaal zuigt lucht aan, het gebouw en het andere kanaal blaast de lucht weer naar buiten. Op elke zijde van de windvaan zijn drie Amsterdamse kruizen gemonteerd, waarvan de onderste twee kruizen functioneren als de ventilatiegaten voor de luchtkanalen. Het bijzondere is dat de windrichting bepaalt welke kruizen de buitenlucht aanzuigen en uitblazen. Deze zogeheten ‘windgestuurde’ basisventilatie draagt bij aan de duurzaamheid van het gebouw.

Skyline

In de kroon, waarop de windvaan is geplaatst, bevindt zich op de 21e verdieping het observatiedek LOOKOUT met een panoramabar en restaurant op de 20e verdieping. Als de avond valt, gaat de muziek aan, en verandert deze horecagelegenheid in MADAM: de hoogste club van Amsterdam. Daarnaast komt er een ronddraaiend restaurant op de 19e verdieping. Bezoekers van de kroon zijn verzekerd van een spectaculair uitzicht over de hoofdstad. Met het plaatsen van de windvaan is het aanzicht van de A’DAM Toren definitief compleet en is de Amsterdamse skyline een icoon rijker. De kroon is uitkragend en rust op een kern van slechts tien bij tien meter.

TBI-onderneming J.P. van Eesteren verbouwt in Amsterdam de A’DAM Toren in opdracht van Sander Groet (Club Air),Hans Brouwer (MassiveMusic), Duncan Stutterheim (oprichter ID&T) en projectontwikkelaar Lingotto. Het voormalig Shell-kantoor wordt getransformeerd van een leegstaand kantorenpand tot het epicentrum van de creatieve- en muziekindustrie aan het IJ in Amsterdam.