Verbreding A1 tussen Bunschoten en Hoevelaken vergroot de bereikbaarheid van Amersfoort

28 sep 2015

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu, heeft vanmorgen de verbrede A1 tussen Bunschoten en Hoevelaken in de richting van Amsterdam naar Apeldoorn officieel geopend. De verbreding levert tijdwinst op voor de weggebruikers en het verbetert de bereikbaarheid van de regio. De wegverbreding is een half jaar eerder gereed dan was gepland.

Belangrijke stap

Tijdens de opening werd met een estafetterun het ‘stokje’ overgedragen aan de andere projecten die de komende jaren op de A1 worden uitgevoerd. Dat zijn de aanpak van de aansluiting A27/A1 en de aanpak van knooppunt Hoevelaken. Minister Schultz van Haegen: "Jarenlang stond er dagelijks file op de A1 tussen Bunschoten en knooppunt Hoevelaken en prijkte dit deel van de A1 hoog in de file top 50. Met de aanleg van de extra rijstrook is een eerste belangrijke stap gezet in het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio en de doorstroming op deze belangrijke west-oost verbinding. Door slim te plannen en bouwen is er een tijdwinst van zes maanden gerealiseerd."

Tijdwinst van 6 maanden

De tijdwinst van zes maanden werd vooral geboekt omdat aannemerscombinatie TBI-onderneming Mobilis - Van Gelder een slimme bouwmethode koos voor het spoorviaduct Zielhorst. De combinatie koos ervoor om eerst nieuwe landhoofden achter de oude landhoofden te bouwen. Daardoor was het mogelijk om in één weekend het oude viaduct te slopen en nieuwe liggers te plaatsen.

De verbreding van de A1 levert tijdswinst op voor de weggebruiker. In het najaar volgen nog enkele afrondende werkzaamheden, zoals werkzaamheden aan taluds en bermen.

Beter Benutten

De aanleg van een derde rijstrook op de A1 tussen Bunschoten en Hoevelaken is een maatregel uit het programma Beter Benutten regio Utrecht. Doel van dit programma is het verminderen van de files op de weg met slimme maatregelen.