Techniekgastlessen door Croon-medewerkers

07 jan 2015

"Misschien word ik later ook wel een technoman!" zei Chris van 9 jaar nadat hij een Techniekgastles heeft gevolgd die gegeven werd door TBI-onderneming Croon. In 2014 is het E-College van Croon gestart met het initiatief om Croon-medewerkers de gelegenheid te geven om technieklessen te geven op basisscholen in Nederland. Tijdens deze technieklessen leerden leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 bijvoorbeeld hoe zij een verkeerslicht kunnen maken.

Jong geleerd is oud gedaan

Een van de redenen waarom Croon dit initieert is de visie ‘jong geleerd oud gedaan’. Als kinderen op jonge leeftijd kennis maken techniek en zien dat techniek leuk is, wordt de stap om later een technische opleiding te doen wellicht aantrekkelijker. Daarnaast biedt Croon medewerkers de gelegenheid het vak, waarvoor zij zoveel passie hebben, uit te dragen. Ouders en leerkrachten worden actief betrokken zodat ook zij op een positieve manier techniek ervaren.

Ruim 300 enthousiaste leerlingen

Op verschillende scholen in het land, van Bergschenhoek tot Pijnacker, Gorinchem, Vianen, Eindhoven en Den Dungen hebben in totaal ruim 300 kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 een verkeerslicht gemaakt. Tijdens de les, waarin eerst samen gekeken wordt naar wat elektrotechniek is en waar je het allemaal terugvindt, maken de kinderen kennis met eenvoudige technische schakelingen, de principes van elektrische geleiding en stroomkringen en leren ze hoe je veilig werkt.

Een aantal enthousiaste collega’s staat te popelen om binnen hun omgeving ook een gastles te geven. In 2015 zal dus zeker een vervolg komen op dit succesvolle initiatief.