​TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros vorderen met aanleg fundering European Patent Office in Rijswijk

28 sep 2015

Barendrecht, 28 september 2015 - TBI-ondernemingen J.P. van EesterenCroon Elektrotechniek en Wolter & Dros, monteren vandaag twee stalen voetplaten van ieder 16 ton voor de fundering van de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk. De fundering bestaat uit een betonnen basis waar in totaal zes stalen voetplaten in worden opgenomen. Afgelopen zomer werd de eerste voetplaat geplaatst. De resterende drie voetplaten worden in de komende periode gemonteerd.

De nieuwbouw van kantoor ‘New Main’ van EPO wordt uitgevoerd met een stalen hoofddraagconstructie en veel glas, naar een ontwerp van de gerenommeerde architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt het gebouw te worden opgetild door de omgeving: floating in the air. Het hele project omvat circa 85.000 vierkante meter, is 107 meter hoog, 150 meter lang en slechts 12,6 meter breed. Aan de buitenkant van het gebouw komt aan beide langszijden een glazen voorzetgevel. Aan de snelwegkant is de afstand tussen de glazen gevel en het pand 6 meter. Aan de andere zijde is de afstand tot het complex 3 meter. De combinatie van de gekozen constructiemethode en de afmetingen is een unicum in Nederland.

European Patent Office

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros voeren onder de naam New Main B.V. integraal de design&build-opdracht uit voor de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk. Het European Patent Office is de grootste internationale instelling in Nederland en, na de Europese Commissie, de grootste internationale organisatie van Europa. EPO heeft in Rijswijk ongeveer 2.700 vaste medewerkers en is gevestigd langs de A4.

Het nieuwe kantoor in Rijswijk komt te staan op de kavel van het bestaande kantoor en wordt eind 2017 in gebruik genomen. Het bestaande kantoor wordt na ingebruikname van het nieuwe kantoor afgebroken en het vrijgekomen terrein wordt opnieuw ingericht. Het gehele project wordt afgerond in 2019. Voor meer informatie over het project:www.wijbouwen.nu/eponewmain.