Rotterdam CS weer in de prijzen!

11 feb 2015

Tijdens het Gala van de Nederlandse bouw in de Jaarbeurs in Utrecht ontving het Rotterdam Centraal Station de Bouwprijs 2015.Volgens de jury kan Rotterdam zich met het nieuwe Centraal Station geen mooiere entree van de stad wensen.

'Speels, veilig en uiterst aantrekkelijk'

De transformatie van Rotterdam CS staat volgens de jury al lange tijd symbool voor optimale kwaliteit. "Terwijl het zijn functie behield werd het sombere gebouw met ‘enge tunneltjes’ veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. Tel daarbij op de bijzonder hoge duurzaamheidsprestatie en met een tot in de kleinste details oog voor de historie en de behoeften van de gebruikers. Het belangrijke parkeren van fietsen is onderdeel van het gebouw. Een uiterst complexe opgave die met veel partijen succesvol is uitgevoerd en uitnodigt tot reizen met openbaar vervoer", aldus de jury.

Prijzenkast

Het treinstation van Rotterdam won naast de Nederlandse Bouwprijs ook de Gulden Feniks vorig jaar juni, in september de Daylight Award, in oktober de Nationale Staalprijs en Dutch Design Award en in december de vakjuryprijs van de Rotterdam Architectuurprijs. Grote klapper was het winnen van de internationale Brunel Award in de categorie stationsgebouwen.

'Alles waar een draad aan zit werkt'

Rotterdam Centraal is ontworpen door Team CS: een samenwerkingsverband van de architectenbureaus Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban. In het project werkten de TBI-ondernemingen CroonMobilis en Wolter & Dros nauw samen.

‘Met het team van Croon hebben we ervoor gezorgd dat ‘alles waar een draad aan zit’ werkt,’ aldus Joost Brouwer, projectleider bij Croon, ‘de verlichting, de borden, de roltrappen, de liften, de beveiligingscamera’s, de brandmelders, de omroepinstallatie.'