Precisiewerk voor hybride OK’s VUmc

28 okt 2015

Het VU medisch centrum in Amsterdam investeert in zijn OK-complex: op de zesde verdieping komen twee hybride operatiekamers en één reguliere OK. Een nieuwe opbouw op de zevende verdieping biedt ruimte aan de techniek. Tijdens de periode van sloop, bouw en inrichting blijft het ziekenhuis in bedrijf. TBI-onderneming Croontekent voor de elektrotechniek, TBI-onderneming Wolter & Drosvoor de werktuigbouw.

Een hybride operatiekamer is een combinatie van een conventionele, steriele operatiekamer en een angio- en interventiekamer. Door deze twee te combineren (hybride: kruising) kunnen in een hybride OK verschillende handelingen verricht worden. Hierdoor is de hybride OK geschikt om operaties multidisciplinair uit te voeren.

Hybride OK in opmars

De hybride OK is dan ook aan een opmars bezig. Croon Elektrotechniek en Wolter&Dros realiseerden al dergelijke OK's in ziekenhuizen in Nijmegen, Heerlen en Enschede. Nu breidt het VUmc zijn OK-complex uit. Projectleider Ronald van den Bergh: “Op de zesde verdieping van het ziekenhuis maken staf- en opslagruimtes plaats voor twee hybride OK's en een endoscopie-OK. De technische installaties komen in een nieuwe technische ruimte op de zevende verdieping.” Omdat de ruimte voor installaties beperkt is, is de technische laag minutieus uitgewerkt in een 3D-model. Dat voorkomt verrassingen.

Bron: Leeuwenkamp Architecten

Staaltje precisiewerk

De sloop, bouw en inrichting vinden plaats terwijl het ziekenhuis doorwerkt. Sterker nog: op het dak moet de traumahelikopter gewoon kunnen landen en tevens dient de nabijgelegen Spoed Eisende Hulp bereikbaar te blijven. Dat maakt de bouw zowel technisch als logistiek tot een staaltje van precisiewerk. Ook een zorgvuldige communicatie met alle betrokken partijen is cruciaal. Croon en Wolter&Dros verwierven de EMVI-aanbesteding met de juiste maatregelen om de overlast te beperken, de risico's te beheersen en de communicatie te organiseren. Er vindt afstemming plaats met de eindgebruiker, de OK-inrichter, de adviseur en de architect. “Het helpt dat we thuis zijn bij het VUmc: we kennen de installaties. Ons hechte team weet wat er komt kijken bij het werken in het ziekenhuis, en in het bijzonder in een OK-omgeving”, zegt Accountmanager Jan-Cornelis Visser.

Bijzondere maatregelen

De partners treffen een aantal bijzondere maatregelen, zoals de aanleg van een speciale bouwlift op de kopse kant van het pand. “We hoeven niet door het ziekenhuis heen, maar kunnen de materialen buitenom aan- en afvoeren en de OK's bereiken”, zegt Van den Bergh. Hele grote materialen worden just-in-time aangevoerd en met een mobiele kraan naar de juiste plek gehesen. Omdat de bouwruimte in de stad beperkt is, kan de mobiele kraan er alleen in 12 weekenden staan, gedurende het bouwproces van 1 jaar. Andere specifieke maatregelen betreffen de uiterst nauwkeurige plaatsing van stofschotten en het creëren van een onderdruksituatie in de sloopruimten. Ook hebben Croon en Wolter&Dros een commissioningsplan opgesteld om het OK-complex integraal te valideren.

Prachtig project

Naast Croon en Wolter&Dros zijn ook MedicomZes, adviesbureau Deerns, Leeuwenkamp Architecten en Royal HaskoningDHV partners bij het project. Inmiddels is de sloopfase begonnen. De oplevering staat gepland voor 29 juli 2016. “Een prachtig project waar we graag onze schouders onder zetten”, besluit Jan-Cornelis Visser. “De ervaring laat zien dat hybride OK's bij ons in goede handen zijn.”