Nieuwe Botlekbrug open voor verkeer

22 jul 2015

Zondag 12 juli 2015 is de zuidelijke rijbaan van de nieuwe Botlekbrug richting Rotterdam in gebruik genomen. Het verkeer heeft met de openstelling van de nieuwe Botlekbrug een belangrijke verbinding erbij.

Werkzaamheden Botlekbrug

De brug bevindt zich in een dichtbevolkt en druk bevaren gebied. Een goede doorstroming van het (vaar)wegverkeer is dan ook van groot belang. TBI-onderneming Croon heeft vanaf start bouw gewerkt aan meerdere deelinstallaties waaronder de verlichting, verkeersystemen (o.a. matrixborden), het communicatiesysteem en het bedienings- en besturingssysteem vanuit het brugwachtershuisje.

Openstelling

Voordat Rijkswaterstaat akkoord ging met openstelling van de brug is een langdurig testprogramma doorlopen. Vanaf eind 2014 is de brug uitvoerig getest op alle onderdelen. De afgelopen twee maanden is het brugproces intensief getest. Het begeleidende projectteam van Rijkswaterstaat (RWS) bestond uit medewerkers van RWS en uit specialisten met uitgebreide ervaring in het ontwerpen en testen van complexe constructies. Dit team was gedurende de laatste twee maanden waarin het brugproces getest is, bijna dagelijks op de brug aanwezig.

Verbreding A15

De bouw van de nieuwe Botlekbrug is onderdeel van het project verbreding A15.

De A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein wordt tot eind 2015 aangepakt om de doorstroming te verbeteren en de veiligheid te optimaliseren. In totaal komt er 85 km aan extra rijstroken bij en wordt er een nieuwe bredere en hogere Botlekbrug gebouwd.

Croon maakt samen met Strabag deel uit van CSA15 en voert in opdracht van A-Lanes de werkzaamheden met betrekking tot de specialistische tunnel- en verkeerstechnische installaties op het Maasvlakte-Vaanplein traject uit. De verbreding van de A15 wordt eind 2015 afgerond.