Nieuw Medisch Spectrum Twente: Gezonde aanpak, beter resultaat

31 jul 2015

Nul conflicten, op tijd klaar en geen cent boven budget: dat vertelt - in het kort - hoe succesvol de nieuwbouw van het Medisch Spectrum Twente in Enschede is verlopen. Wat is het geheim?

Het nieuwe Medisch Spectrum Twente (MST) een prachtig gebouw (ontworpen door IAA Architecten) is een feest van licht, lijnen en doorkijkjes. In de met glas overdekte binnenpleinen (atria) komt alles bij elkaar, de gulle inval van het zonlicht, het fijne latjespatroon van de houten wanden en de helderwitte balustrades van het zeven verdiepingen tellende gebouw.

In de zomer van 2012 ging de Installatiecombinatie van Unica en TBI-ondernemingen Croon en Wolter & Dros in Enschede aan de slag. Projectdirecteur Rudi Meinders: “De Installatiecombinatie is bij dit project onderaannemer van de Bouwcombinatie, maar het bijzondere is dat we ons niet op die manier gedragen. We werken op een gelijkwaardige manier met de bouwkundige aannemer samen. Er is veel energie gestoken in het goed samenwerken. Onze formule was heel simpel. Wij hebben gezegd dat we tijdens dit project steeds bereid moesten zijn één stap in de richting te zetten van de ander zonder dat we daar meteen iets voor terug hoefden te krijgen. Als de ander dat ook doet, dan ben je samen bezig met het hogere, overkoepelende geheel. Ik zeg wel eens: als we elkaar niet helpen, wie helpt ons dan? Waar het uiteindelijk om gaat is dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid pakt.”

Bouwen met sterren

Om te kunnen bouwen binnen de afgesproken tijd én binnen het afgesproken budget, is gewerkt met het 4-sterrenscenario. Hierbij maak je door 1 t/m 4 sterren toe te wijzen, concrete afspraken over dat wat je niet weet en wat je juist wel weet. Zo is voorkomen dat werk on hold kwam te staan wat vervolgens weer kon leiden tot ongewenste uitloop in tijd. Dit houdt in dat er altijd productie gemaakt kan worden.

Healing environment

Alles is gebouwd volgens de principes van healing environment, welbevinden en welbehagen stonden voorop. Zo staan er bomen in het Atrium, het gebouw is erg licht en er zijn uitsluitend eenpersoonskamers met grote schuifdeuren, zodat de patiënt zelf kan bepalen of hij veel of weinig privacy wil.

Installatiecombinatie

Croon werkte samen met Unica en Wolter & Dros binnen de Installatiecombinatie CUW. Croon was samen met de partners verantwoordelijk voor de elektrische voorzieningen, de brandmeldinstallatie, de klimaatbeheersing, de luchtverversing, de cv-installatie, de installatie voor ICT, de toegangscontrole, de intercom, de sturingspanelen, alle camera’s, verpleegoproepinstallatie, personenzoekinstallatie, distributie antenne systeem en de no-break installatie. Bijna alle technische installaties bevinden zich op de bovenste verdieping. Een imposant gezicht, je zwerft door een strak georganiseerd woud van kasten, buizen, railkokers en kabels. Vanaf hier gaan alle voorzieningen naar beneden. Door het op deze manier te doen worden kosten en energie bespaard en is de hele structuur van de installatie een stuk overzichtelijker.

Innovatieve technieken

Een elektrisch element boven elk bed is één van de innovatieve installatietechnische voorzieningen in het nieuwe MST. Met dat element kan de patiënt zichzelf bijverwarmen. Normaal is het in een ziekenhuis 23 graden, hier is het 21 graden en dat verschil wordt lokaal gecompenseerd met een klein kacheltje boven ieder bed, als een patiënt het koud heeft, kan het kacheltje aan.

Als de elektriciteit uitvalt, vangt het ziekenhuis dat op met een statische no-break noodstroomvoorziening. Deze installatie bestaat uit twee rekken met natte accu’s die elk 340 kilovoltampère leveren. De no-break accu’s vangen de vijftien seconden op die het duurt voordat de dieselaggregaten zijn gestart en elektriciteit leveren.

Feiten & cijfers

  • Oppervlakte 78.400 m2
  • Bedden: 620 (locatie Enschede, inclusief Vrouw en Kind Centrum en Dagbehandeling
  • Investering: 239 miljoen euro
  • Bouwcombinatie: Dura Vermeer/ Trebbe/ Te Pas Bouw MST
  • Installatiecombinatie: Croon Elektrotechniek, Unica, Wolter & Dros
  • Start uitvoering zomer 2012
  • Oplevering: zomer 2015

Renovatie oude MST

De Installatiecombinatie heeft in mei 2015 opnieuw een mooi contract getekend. Samen met Bouwcombinatie Dura Vermeer/ Trebbe/ Te Pas Bouw MST V.O.F. krijgt, na de nieuwbouw, ook het verouderde gebouw van het Medisch Spectrum Twente (MST) aan de Haaksbergerstraat in Enschede een ingrijpende opknapbeurt. De oudbouw, bestaande uit gebouwen die vastzitten aan de nieuwbouw, zal na een grondige renovatie onderdak gaan bieden aan enkele afdelingen van het ziekenhuis zelf én aan andere zorg gerelateerde partijen. Lees meer.