Lantaarn met sensoren wint Health Innovation Challenge 2015

17 sep 2015

In 2041 heeft de vergrijzingsgolf haar hoogtepunt bereikt: iedere 10 werkende Nederlanders dragen dan zorg voor 9 niet-werkende Nederlanders. Ook in Rotterdam staan we de komende jaren voor deze uitdaging. In Rotterdam zijn we gelukkig gewend om aan de slag te gaan: schouders eronder en niet lullen maar poetsen.

Op donderdag 10 september jl. hebben tijdens de Health Innovation Challenge 2015 dertig Rotterdamse MKB-bedrijven oplossingen ontwikkeld voor de toekomstige uitdagingen in de zorg. Organisaties als ErasmusMC, Laurens en het Havenziekenhuis hebben hiervoor concrete uitdagingen geselecteerd. Wethouder Struijvenberg (Werkgelegenheid & Economie Gemeente Rotterdam) heeft aan het einde van de dag de door de jury gekozen winnaars bekendgemaakt. De winnende groep bestaande uit onder andere Jet Karreman-Verkamman, manager productinnovatie De ZorgCentrale.nl en Erik Fisscher, accountmanager bij TBI-onderneming Croon Elektrotechniek, ging aan de slag met de uitdaging om een veilige fysieke en sociale omgeving voor dementerenden te ontwikkelen. Oplossing? Het plaatsen van sensoren op lantaarnpalen die tezamen een track & trace systeem vormen waarmee dementerenden snel en efficiënt gevonden kunnen worden.

Wethouder Struijvenberg: “Het creëren van een veilige en fysieke omgeving voor dementerenden wordt in de toekomst steeds belangrijker. Dat is tegelijk een enorme uitdaging om aan te voldoen omdat het aantal dementerenden steeds groter wordt. Het concept om met lantaarnpalen met sensoren een netwerk te creëren waarmee ze in de gaten gehouden kunnen worden waardoor ze niet weglopen, is een interessante omdat het gebruik maakt van een reeds bestaande infrastructuur.”

De winnaars hebben deelname aan de New Business Cycle (begeleidingsprogramma van het Erasmus Centre for Entrepreneurship) gewonnen ter waarde van € 4.500,- per persoon. De Health Innovation Challenge 2015 is op initiatief van de Gemeente Rotterdam georganiseerd in nauwe samenwerking met de Kamer van Koophandel Rotterdam, Stichting Maatschappij en Onderneming en het Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Met welke challenges zijn de ondernemers aan de slag gegaan?

  1. Een veilige fysieke en sociale omgeving voor dementerende
  2. Detectie ziekte in vroeg stadium en zorg op maat
  3. 80% van de metingen die de huisarts/psycholoog doet, moet uitgevoerd kunnen worden door de patiënt zelf op een medisch valide wijze
  4. Metingen die cliënten thuis uitvoeren moeten op een overzichtelijke en snelle wijze naar de huisarts/psycholoog worden verzonden zonder extra kostenpost voor zorgverzekeraars en zorgverleners
  5. Stimulering gezonde levensstijl bij mensen in de zorg (patiënt, mantelzorger en/of vrijwilliger)

Meer informatie.