J.P. van Eesteren renoveert bekende kubuswoningen in Rotterdam

09 jul 2015

TBI-onderneming J.P. van Eesteren vernieuwt het aanzicht van de 38 kubuswoningen in Rotterdam. De beroemde kubuswoningen, die tegenover de Markthal bij station Blaak liggen, worden zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht. Door hun bijzondere architectuur en de vele omgevingsfactoren zijn de woningen moeilijk te benaderen. In vier fases worden de woningen opgeknapt en in een bijzondere steigerconstructie worden gezet. De woningen van architect Piet Blom uit het begin van de jaren ’80 krijgen onder andere hun oorspronkelijke gele kleur terug.

Speciale steigerbouw

Het renoveren van de bijzondere woningen vereist speciale steigerbouw. Er moet daarnaast rekening gehouden worden met het verkeer, de tramlijn van de RET en de metro die onder de woningen doorlopen. J.P. van Eesteren heeft daarom verschillende steigerbouwers uitgenodigd om mee te denken over een oplossing. Uiteindelijk is in samenwerking met Brand Steigerbouw i.c.m. ASC Group een constructie ontworpen van een driehoekige prefab omloopsteiger, die zij met een kraan over de punt van de woning laten zakken. Brand/ASC ontwikkelt vier steigers, waardoor ze aan vier woningen tegelijkertijd werken. Daarnaast werken zij met hoogwerkers en reguliere steigers. Voor de onbereikbare plekken zet J.P. van Eesteren abseilers in om het werk gedaan te krijgen.

De renovatie in opdracht van VVE Paalwoningen en bedrijfsruimten Blaak neemt circa dertig weken in beslag. Kolpa VVE beheer voert de directie uit.

Welkome verbetering

De woningen die tussen 1982 en 1984 zijn gebouwd, zijn hard toe aan een opknapbeurt. Doordat de woningen lastig van buitenaf te benaderen zijn, heeft het onderhoudswerk zich flink opgestapeld. De afdeling verbouw, onderhoud en renovatie van J.P. van Eesteren draagt zorg voor het gehele project. Het compleet nieuwe schilderwerk, het welbekende geel, wordt aangebracht door schildersbedrijf Hoftijzer. Daarnaast worden de beroemde puntdaken schoongemaakt, wordt glas vervangen en het tegelwerk van de bordessen vernieuwd. De renovatieafdeling van J.P. van Eesteren heeft ervaring met het werken in een actieve omgeving, dicht op de klant en eindgebruiker. De afdeling beschikt over een servicedienst die 24/7 bereikbaar is. De werkzaamheden zullen in november 2015 afgerond worden.