J.P. van Eesteren begint met stort magnetietbeton voor radiotherapiecentrum bij MCH Antoniushove

04 sep 2015

Fotografie: Paolo Bouman

TBI-onderneming J.P. van Eesteren bouwt op initiatief van MCH-Bronovo bij MCH Antoniushove in Leidschendam een nieuw radiotherapiecentrum. Vandaag begint het team van J.P. van Eesteren met het storten van beton voor de eerste van zes bestralingsbunkers, waarin patiënten in de toekomst behandeld zullen worden. In totaal wordt er per bunker ruim 300m3 beton gebruikt. De wanden van de bunkers worden gestort met een speciaal soort beton: het grind in het beton is namelijk vervangen door magnetiet. Magnetiet is een ijzererts met een hoge dichtheid. Daardoor weegt het beton maar liefst 3800kg per m3: dat is ruim anderhalf keer meer dan normaal beton.

Straling tegenhouden

De bunkers van ca. 10x10x5,5 meter (bxdxh) zijn opgebouwd uit wanden van 80 tot 130 centimeter dik en een dak (van normaal beton) van ruim twee meter dik. Het beton in een radiotherapiecentrum moet veel straling tegen kunnen houden. Doordat er magnetiet door dit beton is gemengd, is het zwaarder en absorbeert het de straling beter. Daarnaast kunnen de wanden dunner worden uitgevoerd. Niet elke betoncentrale in Nederland is geschikt om dit soort beton met hoge massa te produceren: het magnetietbeton dat gebruikt wordt in het radiotherapiecentrum komt uit Dordrecht, een van de weinige plekken in Nederland waar het geproduceerd kan worden.

Zeldzaam beton

De toepassing van magnetietbeton is een zeldzaamheid in Nederland. Het is eerder gebruikt voor de bouw van stralingsbunkers in de nieuwbouw van het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Oplevering van het radiotherapiecentrum bij MCH Antoniushove staat gepland voor september 2016. Met de bouw van het nieuwe radiotherapiecentrum kan de oncologische zorg van MCH-Bronovo en diverse samenwerkende ziekenhuizen in de regio worden geconcentreerd.