Hotel in Amstelkwartier bereikt hoogste punt met plaatsen kas op bovenste vloer

21 okt 2015

Met het plaatsen van de kas op de 22e verdieping van het hotel in de wijk Amstelkwartier, bereiken TBI-ondernemingenJ.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros het hoogste punt van de bouw. Een mijlpaal in de constructie van het uiterst duurzame hotel, dat aan de LEED Platinum certificering voldoet. Het hotel wordt naar verwachting in september 2016 opgeleverd.

Op het Hotel Amstelkwartier werd verleden week de staalconstructie, die de basis van de kas vormt, met een torenkraan bovenop het toekomstige hotel gehesen. Het hoogste punt werd vandaag bereikt, na het plaatsen van de vierendeelspanten die de bovenste verdieping overspannen. Daarmee komt de hoogte van het complex op ruim 70 meter uit. In de spanten wordt een staal-betonconstructie gemonteerd die de vloer van de kas en daarmee de 22e verdieping vormt.

In de kas van het hotel worden verse producten geteeld die gebruikt zullen worden in het restaurant. Het gelaagde loodvrije glazen dak is dan ook voorzien van een folie die een kleurenspectrum en UV doorlaten die voor groei van planten noodzakelijk zijn. De kas maakt gebruik van nieuwe technologieën om groente en fruit te verbouwen en vissen te kweken. Zo wordt er gebruik gemaakt van aquaponics en vertical farming, een innovatieve en duurzame techniek waarbij meerdere gewassen in lagen boven elkaar gekweekt worden. Het organisch afval van het hotel en de kas wordt in een biovergister verwerkt tot biogas, dat wordt gebruikt bij de verwarming van het hotel. Zo speelt de kas een cruciale rol in het sluiten van de kringlopen in het hotel, als onderdeel van het integrale duurzaamheidsconcept, zoals dat is ontwikkeld door Arup en Architectenbureau Paul de Ruiter.

Over Hotel Amstelkwartier

In het volop in ontwikkeling zijnde gebied Amstelkwartier verrijst een uniek hotel. Hotel Amstelkwartier bouwt aan een bijzondere ontmoetingsplek die mensen lokaal en van over de hele wereld verbindt met het grootste respect voor elkaar en voor de omgeving. De integrale duurzaamheidsvisie van het hotel heeft geleid tot een zeer innovatief ontwerp waarbij zoveel mogelijk de vier kringlopen worden gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik. Duurzaam is ook de authentieke verbinding van het hotel met de buurt, de stad en de internationale reiziger.

  • Opdrachtgever: Amstelside BV
  • Architect: Mulderblauw architecten i.s.m. Architectenbureau Paul de Ruiter
  • Aannemer: TBI ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros
  • Duurzaamheidsconcept: Architectenbureau Paul de Ruiter en Arup
  • Installatieontwerp en brandveiligheid: Arup