Hightech datacentrum UMCG opgeleverd

28 jan 2015

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) beschikt sinds 26 januari 2015 over het meest duurzame datacentrum van Nederland. Het centrum is geschikt voor opslag van alle ICT-data van het UMCG tot 2030. De TBI-ondernemingen Wolter & Dros en Croon Elektrotechniek tekenden voor het detailontwerp en de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van dit prestigieuze project.

Hoge installatie eisen

Het dataverkeer van het UMCG groeit explosief. Uitbreiding van het bestaande datacentrum in de binnenstad was praktisch onmogelijk. Daarom bouwde het UMCG een nieuw datacentrum op industrieterrein Eemspoort. Het UMCG stelt hoge eisen aan de bescherming van informatie en het waarborgen van de continuïteit van de IT-processen. Daarom is gekozen voor Tier III+ certificering. Dit houdt in dat er sprake is van redundantie van de installaties en componenten. ´Het gaat daarbij niet alleen om de techniek, maar ook om de processen die zijn ingericht voor het operationele beheer van het datacentrum. Door deze certificering kunnen wij de dienstverlening richting onze klanten naar een nog hoger niveau brengen, een prestatie waar wij als UMCG trots op zijn,' aldus UMCG ICT directeur René de Vink.

De installaties in het gebouw zijn schaalbaar: het centrum moet de dataopslag van het UMCG tot 2030 faciliteren en voorlopig zal slechts de helft van het pand in gebruik zijn. Daarom is gekozen voor een modulaire aanpak. Zo kan het UMCG de investeringskosten laten meelopen met de groei van de vraag.

Groen en energiezuinig

Dankzij het gepatenteerde ‘Green Cooling for Data Centres-concept’ van Ingenieursbureau Deerns, is een groen datacentrum van de nieuwste generatie gerealiseerd. De buitenlucht wordt op innovatieve wijze met buitenlucht gekoeld, zodanig dat het datacentrum kan functioneren zonder koelmachines en waardoor een lage PUE-waarde van 1,2 wordt behaald. Deze zogenaamde Power Usage Effectiveness waarde meet het totale energieverbruik en zet dat af tegen de energie die wordt gebruikt voor de IT-middelen, de servers, switches, UPS’en en dergelijke.

Ruud Dessing (Martini bv) tekent het opleveringsprotocol met Abel Vedder (UMCG)