Duurzame nieuwbouw ‘Vleugel B’ Zuyderland Medisch Centrum Heerlen operationeel

23 sep 2015

Bij het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen is dinsdag 22 september na twee jaar werk de nieuwe vleugel officieel in gebruik genomen. In de nieuwe Vleugel B zijn verschillende spoedeisende en technische ingewikkelde afdelingen ondergebracht.

Met de ingebruikname van ‘Vleugel B’ heeft Zuyderland Medisch Centrum een primeur te pakken dankzij het Consortium Q bestaande uit Van Wijnen, Cofely en TBI-onderneming Croon Elektrotechniek. Met de nieuwbouw wordt een aangename en efficiënte, nieuwe verblijf-, behandel- en werkomgeving voor Zuyderland locatie Heerlen gerealiseerd. Duurzaamheid, flexibiliteit en beschikbaarheid vormen hierbij de integrale aandachtspunten.

Operatiekamers

Nieuwe operatiekamers, de intensive care, spoedeisende hulp en de dialyse-afdeling zijn allemaal ondergebracht in de vijf etages van de nieuwbouw. Met een glazen loopbrug is de vleugel verbonden met de rest van het Heerlense ziekenhuis.

Consortium Q: samenwerken voor slimme oplossingen

Het nieuwe gebouw voor de acute zorg is gebouwd door Consortium Q. Consortium Q wordt gevormd door bouwconcern Van Wijnen B.V., installateur Cofely Zuid Nederland B.V. en Croon Elektrotechniek. Croon is vanaf de eerste dag in een PPS-constructie betrokken geweest bij de (DBMO) ontwikkeling, realisatie en 15-jarige instandhoudingsverplichting van de elektrotechnische installaties.

PPS-constructie

“Kenmerk van een PPS-constructie is een goede risico-verdeling en intensieve samenwerking. Dat zouden we nooit kunnen realiseren zonder de inzet van het Consortium en de grote mate van flexibiliteit die zij hebben laten zien.” zegt Rien de Lange, projectmanager nieuwbouw. Zuyderland kon zich daardoor focussen op het inbrengen van de kennis inzake de zorgprocessen en procesmatige sturing van het ontwerp en het bouwproces. Het Consortium had de rol alle uitgangspunten te vertalen in slimme oplossingen. Daarbij moest steeds een balans gevonden worden tussen investering, betrouwbaarheid, onderhoudskosten en energieverbruik. Omdat het Consortium de komende 15 jaar verantwoordelijk is voor de goede werking van alle functies in het gebouw, is dit een enorme stimulans om een goed gebouw te realiseren met onderhoudsvriendelijke oplossingen en technieken.